Wielkanoc z indyjskim akcentem - Egg Curry
Spis treści
Autor
Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności przyzwyczajeń kulinarnych, dlatego na polskich stołach przy konkretnych okazjach pojawiają się zazwyczaj te same, dobrze wszystkim znane zestawy potraw. Tymczasem na co dzień jesteśmy przecież coraz bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty i poznawanie nowych smaków. Dlaczego mielibyśmy nie spróbować tego również w Święta?
Połączenia tradycyjnych polskich smaków z orientalnymi akcentami mają w sobie ogromny potencjał, dlatego grzechem byłoby ich choćby nie spróbować. Zwłaszcza, że sposób przygotowania nie należy do trudnych, a smak, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak kontrowersyjny, jak mógłby się początkowo wydawać. Właściciel restauracji Ganesh prezentuje pomysł na to, jak w ciekawy sposób wzbogacić tradycyjne polskie dania wielkanocne odrobiną indyjskiego charakteru.
Egg Curry
Składniki:
1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)
2 ząbki czosnku (poszatkowany)
1cm imbiru (pokrojony w paski)
Zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)
2 jajka
Sól
Pieprz świeży
Kurkuma
Garam Masala
Chat Masala
Świeża kolendra
¼ kostki masła do rozgrzania na patelni
150 ml wody
1/2 pomidora
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.
Wersja do druku
Połączenia tradycyjnych polskich smaków z orientalnymi akcentami mają w sobie ogromny potencjał, dlatego grzechem byłoby ich choćby nie spróbować. Zwłaszcza, że sposób przygotowania nie należy do trudnych, a smak, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak kontrowersyjny, jak mógłby się początkowo wydawać. Właściciel restauracji Ganesh prezentuje pomysł na to, jak w ciekawy sposób wzbogacić tradycyjne polskie dania wielkanocne odrobiną indyjskiego charakteru.
Egg Curry
Składniki:
1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)
2 ząbki czosnku (poszatkowany)
1cm imbiru (pokrojony w paski)
Zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)
2 jajka
Sól
Pieprz świeży
Kurkuma
Garam Masala
Chat Masala
Świeża kolendra
¼ kostki masła do rozgrzania na patelni
150 ml wody
1/2 pomidora
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Jak pom?c partnerowi w problemach z erekcj?Wersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam