Tarta z żółtym serem
I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań kreatywnym kucharzem, wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym słowem zagospodaruj produkty ze swojej lodówki. Przygotuj tartę z żółtym serem – danie, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak.
Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności - można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.
– Przyrządzając tartę mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjną, ale równie dobrze przygotować ją według własnego przepisu i wypełnić kruche ciasto dowolnymi składnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i połączyć je z żółtym serem – sprawdzi się Gouda MSM Mońki, który dobrze się topi. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy pożywny posiłek - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Tarta z żółtym serem
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Farsz:
3 duże cebule
100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
2 ząbki czosnku
1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
2 jajka
opakowanie pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, zioła prowansalskie
300 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka masła
świeża bazylia
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy boczek, do którego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ciasto rozwałkowujemy
i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.
W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę szklanki tartego sera żółtego oraz usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy listkami bazylii.
Całość posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Podajemy jak lekko przestygnie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma positrimIle kalorii ma jajko
Ile kalorii ma szczupak faszerowany
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn