Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.

Składniki:
•    knedle ze śliwkami JAWO 1 op.

Składniki sosu:
•    6 żółtek
•    80 g cukru
•    75 ml Cognac
•    50 g bakalii

Przygotowanie sosu:
    Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze - aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej.
    Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na www.jawo.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku

Wersja do druku