Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Spis treści
Autor Marta Kośmider - Johnes
Polędwiczki wieprzowe z grzybami
składniki:
ok. 30 dkg polędwiczek wieprzowych
100 ml śmietanki 18 %
1-2 cebule
natka pietruszki
świeże albo mrożone grzyby (np. podgrzybki)
25 dkg boczku surowego wędzonegopieprz, sól
przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić tak aby nie były zbyt drobne, obgotować w osolonej wodzie aż lekko zmiękną(ok. 10 min ). Boczek pokroić w kostkę i odłożyć trochę a resztę na patelnię i wytapiać. Dodać pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli a boczek się podtopi dodać grzyby , podlać odrobina wody i przykryć... po kiklu minutach dolac śmietankę i dusić dalej.Rozgrzewamy drugą patelnię i wkładamy na nią resztę boczku gdy zacznie się topić dodajemy polędwiczki wieprzowe. Proponuję pokroić je w plastry o grubości ok 1,5 cm i delikatnie posypać pieprzem. Jeśli boczek nie był dostatecznie słony osolic. (Można również owinąć brzegi polędwiczek plastarmi boczku i smażyć na maśle). Polędwiczki smażyć krótko z każdej strony, żeby były soczyste. Do grzybów dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieprz i ewentualnie dosalamy.Porponuję podać z kaszą gryczaną.
Smacznego
Wersja do druku
składniki:
ok. 30 dkg polędwiczek wieprzowych
100 ml śmietanki 18 %
1-2 cebule
natka pietruszki
świeże albo mrożone grzyby (np. podgrzybki)
25 dkg boczku surowego wędzonegopieprz, sól
przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić tak aby nie były zbyt drobne, obgotować w osolonej wodzie aż lekko zmiękną(ok. 10 min ). Boczek pokroić w kostkę i odłożyć trochę a resztę na patelnię i wytapiać. Dodać pokrojoną cebulę i gdy się zeszkli a boczek się podtopi dodać grzyby , podlać odrobina wody i przykryć... po kiklu minutach dolac śmietankę i dusić dalej.Rozgrzewamy drugą patelnię i wkładamy na nią resztę boczku gdy zacznie się topić dodajemy polędwiczki wieprzowe. Proponuję pokroić je w plastry o grubości ok 1,5 cm i delikatnie posypać pieprzem. Jeśli boczek nie był dostatecznie słony osolic. (Można również owinąć brzegi polędwiczek plastarmi boczku i smażyć na maśle). Polędwiczki smażyć krótko z każdej strony, żeby były soczyste. Do grzybów dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieprz i ewentualnie dosalamy.Porponuję podać z kaszą gryczaną.
Smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają grzyby w occieWersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�