Po zimowym zastoju musisz wziąć się za siebie i poprawić swoją kondycję. Aby zadbać o zdrowie, nie powinieneś się jednak głodzić i rezygnować z ulubionych potraw i produktów spożywczych. Zamiast tłustych wyrobów, wybieraj te lekkostrawne i wartościowe zarazem, zadbaj o kulturę jedzenia. Radzimy jak bez wysiłku i efektu jojo wrócić do formy, na zawsze!


Przepis na sałatkę z „Szynką dębową”
ZM Pekpol autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
- Szynka dębowa ZM Pekpol (250g)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- papryka świeża czerwona (1 sztuka)
- jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
- ser żółty (150g)
- sos wiosenny
Sos wiosenny
Składniki:

- sok z jednej cytryny
- olej (50ml)
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
- sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie: Posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:
Szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!


Zdrowe i lekkostrawne produkty podstawą diety

Odpowiednia dieta ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie i formę fizyczną. Aby przyniosła efekty należy uzupełnić niedobór witamin oraz wartości odżywczych w organizmie po okresie zimowym i przygotować się do nadchodzącego sezonu wiosennego. W tym celu wystarczy między innymi jeść regularnie owoce i warzywa, które ułatwiają trawienie, odkwaszają i oczyszczają organizm. A także zadbać o swoje nawyki żywieniowe i wybierać produkty o niższej zawartości tłuszczu.
– Zdrowa dieta opiera się przede wszystkim na odpowiednim selekcjonowaniu produktów. Zamiast tłustych mięs niewiadomego pochodzenia, czy obfitych posiłków dwudaniowych wybierajmy chude wędliny, będące bogatym źródłem białka - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Bogactwo wartości dostarczą wyroby takie jak np. Szynka dębowa ZM Pekpol i groszek z papryką podane w oryginalnej formie. Wspomniana wędlina posiada bardzo mało tłuszczu i cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Zawiera również witaminy, zwłaszcza te z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Papryka i groszek zaś, są bogatymi źródłami witamin A, C i E  – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Jak wspomagać zdrową dietę?

Aby zadbać o formę warto nie tylko odpowiednio selekcjonować produkty, czy jadać lekkostrawne posiłki, ale też zadbać o odpowiednią kulturę jedzenia i ruch. Jedzmy więc regularnie 5 posiłków dziennie nigdy nie nasycając się do pełna. Codziennie pijmy przynajmniej 3 litry płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Dzięki temu przyspieszymy wydalanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Unikajmy dojadania i sięgania po zbyt duże ilości słodyczy. Bądźmy także aktywni - jest to tym bardziej istotne, jeżeli przez większą część dnia siedzimy, np. podczas pracy. Dzięki aktywnemu wypoczynkowi spalimy tkankę tłuszczową, a zyskamy dobre samopoczucie.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma szynka chuda
Ile kalorii ma papryka czerwona
Ile kalorii ma jajko
Ile kalorii ma serek danio
Ile kalorii ma szynka gotowana
Szynka wieprzowa bez kości kcal
Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek

Wersja do druku