Dieta dla karmiącej mamy
Spis treści
Autor
Mama, która karmi naturalnie piersią, w zasadzie nie musi przestrzegać specjalnej diety. Diety dla karmiących kobiet i to obojętnie czy karmią piersią, czy odciągają pokarm do butelki, w czym pomaga im laktator , po prostu nie ma. Jednak młoda mama powinna odżywiać się przede wszystkim zdrowo. Jakie są wskazówki dietetyczne dla karmiącej kobiety?
Przede wszystkim jedz zdrowo!
Ciąża i poród to dla organizmu kobiety niesamowite wyrzeczenie i wysiłek. Twoje ciało musi się zregenerować. Dlatego też nie narzucaj sobie od razu drakońskiej diety. Przez pierwsze dwa miesiące po porodzie nie powinnaś się odchudzać. Po tym okresie również nie rób głodówek, nie stosuj diet wraz z chemicznymi „odchudzaczami”. Jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy, po prostu karm piersią. Intensywne karmienie dziecka w sposób naturalny to spalenie średnio 700 kalorii dziennie. Mało? Zawsze możesz przecież poćwiczyć!
Zdrowe odżywianie
Twoja dieta nie może być uboga i jednostajna. Młoda mama musi się zdrowo odżywiać. W ten sposób zapobiegnie niedoborom witamin i innych mikroelementów w swoim organizmie, czyli substancji, które były wykorzystywane i magazynowane podczas ciąży. Dziecko pijąc mleko matki, żywi się jej pokarmem. Młoda mama powinna więc jeść bez ograniczeń świeże, naturalne produkty - pełnoziarniste pieczywo, kasze, owoce, warzywa. Dietę dla alergików kobieta powinna zacząć stosować wtedy, gdy alergia się pojawi. Można więc jeść w zasadzie wszystko.
Co wraz z mlekiem zjada dziecko?
Poziom składników odżywczych, które są w mleku matki czyli węglowodany, białka i tłuszcze - jest stały i niezależny od diety. Podobnie sprawa się ma ze składnikami mineralnymi oraz z witaminami, które się rozpuszczają w tłuszczach. Zawartość tych składników zależy od zgromadzonych podczas ciąży w organizmie matki zapasów. Natomiast witaminy rozpuszczalne w wodzie - C i z grypy B dostają się do mleka wraz z jedzeniem, które mama spożywa. Taki przepis na mleko zaplanowała natura, aby chronić dziecko i przede wszystkim, by matka mogła je wyżywić w najbardziej ekstremalnych warunkach, gdy pożywienia nie ma pod dostatkiem – gdy panuje wojna, głód. Karmione mlekiem matki dziecko (obojętnie czy przy piersią, czy też mlekiem z butelki, które jest odciągane przy pomocy urządzenia jakim jest laktator) otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do rozwoju i życia. Dzieje się to jednak kosztem organizmu matki. Zjadane są jej zapasy. Zwłaszcza, że na początku pokarm jest produkowany na bazie tego, co organizm zmagazynował podczas ciąży, dlatego zdrowe i bogate jedzenie jest niezbędne dla kobiety, która karmi naturalnym pokarmem swojego maluszka.
Wersja do druku
Przede wszystkim jedz zdrowo!
Ciąża i poród to dla organizmu kobiety niesamowite wyrzeczenie i wysiłek. Twoje ciało musi się zregenerować. Dlatego też nie narzucaj sobie od razu drakońskiej diety. Przez pierwsze dwa miesiące po porodzie nie powinnaś się odchudzać. Po tym okresie również nie rób głodówek, nie stosuj diet wraz z chemicznymi „odchudzaczami”. Jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy, po prostu karm piersią. Intensywne karmienie dziecka w sposób naturalny to spalenie średnio 700 kalorii dziennie. Mało? Zawsze możesz przecież poćwiczyć!
Zdrowe odżywianie
Twoja dieta nie może być uboga i jednostajna. Młoda mama musi się zdrowo odżywiać. W ten sposób zapobiegnie niedoborom witamin i innych mikroelementów w swoim organizmie, czyli substancji, które były wykorzystywane i magazynowane podczas ciąży. Dziecko pijąc mleko matki, żywi się jej pokarmem. Młoda mama powinna więc jeść bez ograniczeń świeże, naturalne produkty - pełnoziarniste pieczywo, kasze, owoce, warzywa. Dietę dla alergików kobieta powinna zacząć stosować wtedy, gdy alergia się pojawi. Można więc jeść w zasadzie wszystko.
Co wraz z mlekiem zjada dziecko?
Poziom składników odżywczych, które są w mleku matki czyli węglowodany, białka i tłuszcze - jest stały i niezależny od diety. Podobnie sprawa się ma ze składnikami mineralnymi oraz z witaminami, które się rozpuszczają w tłuszczach. Zawartość tych składników zależy od zgromadzonych podczas ciąży w organizmie matki zapasów. Natomiast witaminy rozpuszczalne w wodzie - C i z grypy B dostają się do mleka wraz z jedzeniem, które mama spożywa. Taki przepis na mleko zaplanowała natura, aby chronić dziecko i przede wszystkim, by matka mogła je wyżywić w najbardziej ekstremalnych warunkach, gdy pożywienia nie ma pod dostatkiem – gdy panuje wojna, głód. Karmione mlekiem matki dziecko (obojętnie czy przy piersią, czy też mlekiem z butelki, które jest odciągane przy pomocy urządzenia jakim jest laktator) otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do rozwoju i życia. Dzieje się to jednak kosztem organizmu matki. Zjadane są jej zapasy. Zwłaszcza, że na początku pokarm jest produkowany na bazie tego, co organizm zmagazynował podczas ciąży, dlatego zdrowe i bogate jedzenie jest niezbędne dla kobiety, która karmi naturalnym pokarmem swojego maluszka.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk