O zdrowiu człowieka decyduje wiele czynników, jednym z nich jest odpowiednie odżywianie, które wpływa na zdrowie i samopoczucie. Wartościowe posiłki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie tylko to co jemy ma wpływ na nas. Równie ważne jest to jak i gdzie jemy. Spożywane w biegu posiłki wpływają destrukcyjnie na zdrowie, dlatego warto celebrować każde danie. Jak to zrobić?


W zdrowym ciele zdrowy duch

Ludzki organizm, by dobrze funkcjonować potrzebuje odpowiednich składników odżywczych i ruchu. Posiłki powinny być spożywane bez pośpiechu, regularnie w miłej i spokojnej atmosferze. Nawyki żywieniowe powinniśmy przyswajać od najmłodszych lat, a także uczyć ich dzieci. Zaczynając od przygotowania posiłku warto zadbać o jego estetykę. Jedzenie powinno być podane na czystym stole i ładnej zastawie. Atrakcyjnie podany posiłek smakuje lepiej!  Warto również zastanowić się nad wartością odżywczą pożywienia. Dobrze jest wykorzystywać produkty sezonowe, ponieważ świeże warzywa i owoce mają najwięcej witamin. Młode ziemniaki, czy buraki doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs, a dodatkowo są pełne witamin i mikroelementów. Nie wolno zapominać o rybach, które zawierają cenne dla organizmu kwasy omega-3. Osoby poszukujące nowych smaków mogą zamiast ryb skosztować mięsa z krokodyla, które ma łagodny smak i jest niskokaloryczne. Coraz częściej żywność z różnych stron świata jest dostępna w polskich sklepach i restauracjach. Przykładem jest Restauracja Żur’aVina, na którą natknęliśmy się przypadkiem szukając nietypowych potraw. Można w niej spróbować mięsa z bizona, łosia, kangura, a nawet wyżej wspomnianego krokodyla. Restauracja istnieje od 2012 roku w miejscowości Serock i może się pochwalić licznym gronem zadowolonych gości. To idealne miejsce do odpoczynku dla rodzin z dziećmi, gdzie można skosztować smacznych dań z całego świata, a dodatkowo miło spędzić czas nad Zalewem Zegrzyńskim.

Kulinarne trendy
Polskie podniebienie jest bardzo nietypowe, wpływ na nią miała kuchnia tatarsko-turecka, mongolska, niemiecka, rosyjska, francuska, włoska i żydowska. Zwykle na polskich stołach królują potrawy mięsne, pierogi, kapusta i ziemniaki. Większość tradycyjnych potraw to bomby kaloryczne, dlatego czasem lepiej zrezygnować z typowych dań na korzyść czegoś nowego. Szczególnie w podróży warto spróbować dań regionalnych. Jeżeli nie mamy możliwości na zagraniczne wycieczki możemy wybrać się w wirtualną podróż do innych krajów. Najłatwiej to zrobić próbując zagranicznej kuchni. Odrobina orientalnych smaków szybko przeniesie nas w nieznane rejony świata. Potrawy, które w Polsce wydają się nieco egotyczne w innych krajach są codziennym daniem. Najodważniejsi mogą spróbować żywej ośmiornicy lub jadalnych owadów. To jednak propozycja dla osób lubiących mocne wrażenia i ekstremalne smaki. Dla osób, które wolą bardziej przyziemne dania polecamy Restaurację Żur’aVina, gdzie profesjonalna obsługa pomoże w wyborze odpowiedniej potrawy, zgodnie z naszym gustem. Z jednej strony nikt nie odmówi tradycyjnemu schabowemu, a z drugiej strony oblężenie przechodzą coraz liczniejsze restauracje serwujące sushi i potrawy orientalne. Duża liczba restauracji serwującej tę japońską potrawę sprawiła, że niegdysiejszy kulinarny snobizm stał się stałym elementem jadłospisu na wielu polskich stołach. W większych miastach można spotkać licznie pojawiające się i równie szybko znikające sushi bary. Moda na tego typu potrawy trwa nieprzerwanie od kilku lat. Czym jest sushi? Dla laików to surowa ryba z ryżem owinięta wodorostami. Jednak pod nazwą „sushi” kryje się wiele różnorodnych smaków i długowieczna tradycja. Jest wiele rodzajów i sposobów podawania sushi. Najbardziej popularne są nigiri, czyli płaty ryby układane na uformowanym w dłoni owalnym paluszku z ryżu i maki, czyli ułożone na płacie wodorostów warstwowo: ryż, ryba, owoce morza i inne dodatki. Najważniejsze jest jednak, by potrawa była świeża, ponieważ spożywamy ją surową. Ryby nie są ulubioną potrawą Polaków. Z danych statystycznych wynika, że spożycie ryb w Polsce jest nadal dużo niższe niż w innych krajach europejskich. Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia nie powinniśmy zapominać o rybach i warzywach, ponieważ tendencją w krajach wysokorozwiniętych jest otyłość, spowodowana złymi nawykami żywieniowymi. Coraz więcej osób wybiera jedzenie w barach szybkiej obsługi, ponieważ jest szybko i smacznie. Nie myśląc o tym, że dania podawane w tego typu miejscach mają dużą ilość tłuszczu i węglowodanów. Chcąc zachować szczupłą sylwetkę i zdrowie, powinniśmy przykładać dużą wagę do tego co jemy. Nie jest ważna ilość spożytego posiłku lecz wartość odżywcza dla organizmu.

Ekstrawagancja na stole
Coraz częściej można spotkać restauracje serwujące naprawdę nietypowe potrawy. Jeżeli chcemy spróbować steków z bizona lub ze strusia warto odwiedzić wspomnianą restaurację Żur’aVina, gdzie karta menu może wprawić w osłupienie. Znajdują się tam potrawy, których nie znajdziemy w większości polskich restauracji. Warto ich próbować! Mięso z bizona jest delikatne, stanowi źródło białka i witamin. Dodatkowo zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu. Równie zdrowie jest mięso z kangura, które jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witamin. Ma dużo więcej składników odżywczych niż wołowina. W restauracji znajduje się wiele tego typu potraw, jednak dla osób z tradycyjnym gustem serwowane są również typowo polskie dania.

W dzisiejszych czasach, gdy świat dzięki nowoczesnej technice staje się coraz mniejszy, na stołach pojawiają się potrawy z różnych zakątków kuli ziemskiej. Wciąż powstają nowe restauracje, gdzie w menu proponowane są dania kojarzące się z odległymi krainami. Egzotyczne produkty znajdują się również w sklepach i każda gospodyni chcąc sprawić rodzinie niespodziankę może samodzielnie spróbować przyrządzić fantazyjne potrawy.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii kapusta z kiełbasą
Ile kalorii mają buraczki smażone
Ile kalorii ma kiszona kapusta
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Styl rustykalny

Wersja do druku