Zioła, które inspirują

Do rodziny przypraw ziołowych Prymat należą: Bazylia, Cebula suszona, Czosnek granulowany, Czosnek staropolski, Gorczyca, Kminek mielony, Kminek cały, Kolendra, Koperek, Liść laurowy, Liść lubczyku, Majeranek, Rozmaryn, Natka pietruszki, Oregano, Zioła prowansalskie, Tymianek, Ziele angielskie mielone i Ziele angielskie całe.
Do najpopularniejszych ziół należą przyprawy znane i używane w kuchni polskiej od wielu lat takie jak: Majeranek, Liść laurowy, Czosnek granulowany, Oregano i Bazylia Prymat, czyli przyprawy o szerokim spektrum zastosowania.
Liść laurowy to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. Podnosi walory kulinarne wielu zup, szczególnie takich jak barszcz czerwony, zupa grochowa, kapuśniak czy żur. Doskonale aromatyzuje także tradycyjny rosół. Ponadto dodaje smaku potrawom mięsnym, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogaca smak sosów, gulaszu i gotowanych ryb. Liście laurowe są również niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych z ogórków, buraków i kapusty. Używa się ich także do peklowania mięsa oraz do potraw duszonych i do pieczeni.
Liść laurowy w ofercie Prymat odznacza się najwyższą jakością dzięki specjalną selekcji. Rygorystycznie przestrzegane normy jakości gwarantują, że ta jedna z najważniejszych przypraw kuchni polskiej za każdym razem odznaczać się będzie doskonałym kształtem, smakiem i aromatem.
Ponadto asortyment przypraw jednorodnych uzupełniono ostatnio o nowość – Rozmaryn Prymat. Zioło to o charakterystycznym, żywiczny aromacie, doskonałe do wszelkich mięs, ryb i warzyw, do tej pory zarezerwowane dla profesjonalnych kucharzy, dzięki modzie na gotowanie, coraz częściej jest poszukiwane przez naszych konsumentów.
Rozmaryn dzięki swojemu mocnemu zapachowi idealnie nadaje się do aromatyzowania oliwy z oliwek i marynowania mięs. Szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną i dziczyzną, a także coraz popularniejszą w Polsce baraniną. Można doprawić nim pieczone ziemniaki i pizzę oraz użyć do wypieku pieczywa takiego jak: ciabatta czy focaccia, a dodany do tradycyjnej zupy jarzynowej nada jej atrakcyjnego smaku i apetycznego aromatu. Doskonale wydobywa charakter dań kuchni polskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Rozmaryn jest bardzo przydatny w sezonie grillowym, kiedy oprócz mięs, możemy marynować w nim warzywa: pomidory, bakłażana, cukinię czy paprykę. Doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonym winem - z tym duetem możemy przygotować bazę do sosów mięsnych inspirowanych kuchnią francuską lub ugotować w nim np. świeże gruszki.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanIle kalorii ma barszcz biały z torebki
Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Ile kalorii ma Zupa grochowa z ziemniakami
Koper włoski - właściwości
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany
Groch gotowany wartości odżywcze
Ile kalorii ma kotlet mielony
Ile kalorii ma sałatka jarzynowa
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników