Przepis na chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
Jest to niezwykle prosty przepis, bez zakwasu, z idealnie chrupką skórką.
Największy wysiłek przy jego produkcji to wyrobienie ciasta. Jest to jednak bardzo opłacalny wysiłek.

Składniki na 1 bochenek:
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-3/4 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-1/2 kostki drożdży
-mak
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, Drożdże rozrób w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przelej drożdże do mąki i rozrabiaj ciasto około 15 minut.
Na początku rób to w misce potem przełóż ciasto i rozrabiaj je na stolnicy.
Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie podsypuj za dużo mąki bo ciasto zrobi się jak glina. Aby ciasto nie kleiło się do rąk na początku możesz lekko posmarować ręce olejem. Możesz też często myć ręce. Gdy ciasto będzie już gładkie bez grudek, pęknięć odstaw je do miski na około godzinę przykrywając ściereczką.
Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie uformuj bochenek,posmaruj go wodą, posyp makiem i wypiekaj przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Blaszkę możesz wyłożyć papierem. Jeśli papier przylegnie do gotowego już bochenka możesz go posmarować ponownie wodą Gdy papier nasiąknie wodą odejdzie bez problemu. Bochenek możesz ponacinać by w czasie pieczenia wytworzyły się chrupiące pęknięcia.
Wersja do druku

Składniki na 1 bochenek:
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-3/4 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-1/2 kostki drożdży
-mak
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, Drożdże rozrób w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przelej drożdże do mąki i rozrabiaj ciasto około 15 minut.
Na początku rób to w misce potem przełóż ciasto i rozrabiaj je na stolnicy.
Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie podsypuj za dużo mąki bo ciasto zrobi się jak glina. Aby ciasto nie kleiło się do rąk na początku możesz lekko posmarować ręce olejem. Możesz też często myć ręce. Gdy ciasto będzie już gładkie bez grudek, pęknięć odstaw je do miski na około godzinę przykrywając ściereczką.
Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie uformuj bochenek,posmaruj go wodą, posyp makiem i wypiekaj przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Blaszkę możesz wyłożyć papierem. Jeśli papier przylegnie do gotowego już bochenka możesz go posmarować ponownie wodą Gdy papier nasiąknie wodą odejdzie bez problemu. Bochenek możesz ponacinać by w czasie pieczenia wytworzyły się chrupiące pęknięcia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas