Potas – przyjaciel Twojego serca
Spis treści
Autor Wiktoria Piłakowska
Nadciśnienie tętnicze to przykład choroby cywilizacyjnej, którą można leczyć dietetycznie. Jednym z podstawowych składników odżywczych stosowanym w jego terapii jest potas. Udowodniono, że podawany w odpowiednich ilościach obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zgonu z powodu nadciśnienia.

Potas pełni również wiele innych, ważnych roli w organizmie, m.in.: uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni, bierze udział w przemianach energii, węglowodanów, syntezie białek. Jest pierwiastkiem alkalizującym, który reguluje pH ustroju. Norma spożycia potasu dla osób powyżej 13. roku życia, niezależnie od płci, wynosi 4700 mg na dobę.
Skutki niedoboru
Niedobór potasu wynikający z jego zbyt małego spożycia jest niezwykle rzadki. Objawy hipokaliemii mogą pojawić się u osób wydalających duże ilości potu, intensywnie wymiotujących, z uporczywą biegunką. Niedobory często obserwuje się u pacjentów z anoreksją, bulimią, nadużywających środków przeczyszczających, moczopędnych, kawy czy alkoholu. Objawy hipokaliemii to m.in.: upośledzenie funkcji układu nerwowego, zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz), zaparcia wskutek porażenia mięśni gładkich, zakwaszenie organizmu. Stany te wyrównuje się na drodze żywieniowej lub farmakologicznej.
Źródła potasu w diecie
Prawdziwą skarbnicą potasu są suszone owoce, takie jak morele, banany, śliwki czy rodzynki. Sporo tego pierwiastka znajduje się również w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, roślinach strączkowych, kakao, kaszy gryczanej, świeżych owocach i warzywach – nie tylko w najbardziej znanych bananach i pomidorach. Niedocenianym źródłem potasu są ziemniaki. W diecie Polaków to one są głównym nośnikiem tego makroelementu, ponieważ są spożywane w znacznych ilościach.
Warto wprowadzić do codziennej diety powyższe produkty, aby móc cieszyć się zdrowym sercem, silnymi mięśniami i sprawnym układem nerwowym. Spożywanie odpowiednich ilości potasu jest bardzo ważne i nie należy o tym zapominać – organizm na pewno się odwdzięczy!
Autorka jest właścicielką bloga: https://hair-and-food.blogspot.com/
Wersja do druku

Potas pełni również wiele innych, ważnych roli w organizmie, m.in.: uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni, bierze udział w przemianach energii, węglowodanów, syntezie białek. Jest pierwiastkiem alkalizującym, który reguluje pH ustroju. Norma spożycia potasu dla osób powyżej 13. roku życia, niezależnie od płci, wynosi 4700 mg na dobę.
Skutki niedoboru
Niedobór potasu wynikający z jego zbyt małego spożycia jest niezwykle rzadki. Objawy hipokaliemii mogą pojawić się u osób wydalających duże ilości potu, intensywnie wymiotujących, z uporczywą biegunką. Niedobory często obserwuje się u pacjentów z anoreksją, bulimią, nadużywających środków przeczyszczających, moczopędnych, kawy czy alkoholu. Objawy hipokaliemii to m.in.: upośledzenie funkcji układu nerwowego, zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz), zaparcia wskutek porażenia mięśni gładkich, zakwaszenie organizmu. Stany te wyrównuje się na drodze żywieniowej lub farmakologicznej.
Źródła potasu w diecie
Prawdziwą skarbnicą potasu są suszone owoce, takie jak morele, banany, śliwki czy rodzynki. Sporo tego pierwiastka znajduje się również w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, roślinach strączkowych, kakao, kaszy gryczanej, świeżych owocach i warzywach – nie tylko w najbardziej znanych bananach i pomidorach. Niedocenianym źródłem potasu są ziemniaki. W diecie Polaków to one są głównym nośnikiem tego makroelementu, ponieważ są spożywane w znacznych ilościach.
Warto wprowadzić do codziennej diety powyższe produkty, aby móc cieszyć się zdrowym sercem, silnymi mięśniami i sprawnym układem nerwowym. Spożywanie odpowiednich ilości potasu jest bardzo ważne i nie należy o tym zapominać – organizm na pewno się odwdzięczy!
Autorka jest właścicielką bloga: https://hair-and-food.blogspot.com/
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas