Sok z buraków
Spis treści
Autor Herrbata
Buraczki są tanie i niskokaloryczne a picie z nich soku przynosi same korzyści. Buraki są świetnym lekarstwem na anemię, niską odporność, nadciśnienie, wzdęcia i zaparcia a także wiele innych dolegliwości. Uważa się, że wzmacniają system nerwowy i poprawiają pamięć.
To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy - już 200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania

Wieloletnie badania naukowe dowiodły, że sok z buraka i marchwi zatrzymuje rozwój guza, wypłukuje stare, chore komórki nowotworowe i zwiększa skuteczność działania enzymów utleniających, przy czym sok z buraka może zwiększyć zdolności utleniające o 400-1000%!
Sok sprawia, że organizm traci mniej tlenu, przez co odczuwamy mniejsze zmęczenie.
Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych i witamin.
Jest polecany wszystkim; dzieciom, osobom dorosłym, kobietom w ciąży. Tylko osoby cierpiące na cukrzycę powinny ostrożnie delektować się tym napojem ze względu na dużą zawartość cukrów.
Dlaczego więc nie pić?
Dla osób, które krzywią się na sam zapach buraczków, polecam zmieszać go z sokiem marchwiowym! Do szklanki tej pysznej mikstury polecam także dodać parę kropel oliwy - spożywając ją, oczyszczamy swój przewód pokarmowy. Ma ona niezwykłą łatwość łączenia się z błoną śluzową układu pokarmowego i w ten sposób umożliwia dotarcie wartościowym składnikom nawet do jelita grubego.
Autorka jest właścicielką bloga: www.poradyherrbaty.blogspot.com
Wersja do druku

Wieloletnie badania naukowe dowiodły, że sok z buraka i marchwi zatrzymuje rozwój guza, wypłukuje stare, chore komórki nowotworowe i zwiększa skuteczność działania enzymów utleniających, przy czym sok z buraka może zwiększyć zdolności utleniające o 400-1000%!
Sok sprawia, że organizm traci mniej tlenu, przez co odczuwamy mniejsze zmęczenie.
Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych i witamin.
Jest polecany wszystkim; dzieciom, osobom dorosłym, kobietom w ciąży. Tylko osoby cierpiące na cukrzycę powinny ostrożnie delektować się tym napojem ze względu na dużą zawartość cukrów.
Dlaczego więc nie pić?
Dla osób, które krzywią się na sam zapach buraczków, polecam zmieszać go z sokiem marchwiowym! Do szklanki tej pysznej mikstury polecam także dodać parę kropel oliwy - spożywając ją, oczyszczamy swój przewód pokarmowy. Ma ona niezwykłą łatwość łączenia się z błoną śluzową układu pokarmowego i w ten sposób umożliwia dotarcie wartościowym składnikom nawet do jelita grubego.
Autorka jest właścicielką bloga: www.poradyherrbaty.blogspot.com
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Najlepsze sokownikiWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas