Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Spis treści
Autor
Zdrowe i smukłe ciało to obiekt ogólnego pożądania – szczególnie o tej porze roku. Choć zależy nam na dobrej formie, obok półek z zielonymi warzywami często przechodzimy obojętnie. Warto się jednak do nich przekonać, bo są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zachęcamy do wykorzystania letniego sezonu warzywnego i prezentujemy przepis na szpinakowe ciasto.
Składniki – ciasto:
- mąka pszenna - 300g
- margaryna - 100g
- drożdże - 30g
- jajka -1szt
- żółtka jaj -2szt
- śmietana kwaśna -1/3 szklanki
- mleko - 3 łyżki
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.
Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
- szpinak mrożony -500g
- czosnek -3 ząbki
- masło - 2 łyżki
- śmietana kwaśna - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru.
Ciasto podawać z sosem serowy „Tarsmak”
Smacznego!
Ile kalorii ma herbata z mlekiem
Ile kalorii ma margaryna
Ile kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma jajko
Ile kalorii ma jogurt pitny
mleko łyżka kcal
Ile kalorii ma szczupak faszerowany
Wersja do druku
Zachęcamy do wykorzystania letniego sezonu warzywnego i prezentujemy przepis na szpinakowe ciasto.
Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Składniki – ciasto:
- mąka pszenna - 300g
- margaryna - 100g
- drożdże - 30g
- jajka -1szt
- żółtka jaj -2szt
- śmietana kwaśna -1/3 szklanki
- mleko - 3 łyżki
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.
Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz szpinakowy:
- szpinak mrożony -500g
- czosnek -3 ząbki
- masło - 2 łyżki
- śmietana kwaśna - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru.
Ciasto podawać z sosem serowy „Tarsmak”
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka z kruszonkąIle kalorii ma herbata z mlekiem
Ile kalorii ma margaryna
Ile kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma jajko
Ile kalorii ma jogurt pitny
mleko łyżka kcal
Ile kalorii ma szczupak faszerowany
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn