Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym
Spis treści
Autor
Temperatura na dworze spada, potrzebujemy więc większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Oto propozycja dania, które dzięki odpowiednim dodatkom – ziołom, a także sosom z ostrą papryką czy czosnkiem – rozgrzeją nas od środka!
Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g żółtego sera Gouda
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!
Ziołolecznictwo ludowe
Wersja do druku
Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g żółtego sera Gouda
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają oliwkiZiołolecznictwo ludowe
Wersja do druku
Szukaj
Do czego pasuje torebka typu worek? Sprawdź nasze wskazówki
Torebka typu worek to jeden z najstarszych i najbardziej ponadczasowych fasonów w świecie mody. Ten uniwersalny model łączy w sobie praktyczność z niewymu
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady