Piernik czekoladowy
Spis treści
Autor
Magia Świąt jest zaklęta w smakach i zapachach. Przyprawy korzenne – goździki i cynamon, włoskie orzechy, miód, czekolada… Użyj wszystkich tych składników, by stworzyć najbardziej kojarzące się z Bożym Narodzeniem ciasto – piernik.
Piernik czekoladowy
• 350 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 50 g cukru cynamonowego
• 150 g płynnego miodu lub melasy
• 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
• 3 jajka
• 1 duża szczypta przyprawy do piernika
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
• 150 g masła
• 5 łyżek mleka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Wersja do druku
Piernik czekoladowy
• 350 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 50 g cukru cynamonowego
• 150 g płynnego miodu lub melasy
• 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
• 3 jajka
• 1 duża szczypta przyprawy do piernika
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
• 150 g masła
• 5 łyżek mleka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war