Palline di formaggio multicolore
Palline di formaggio multicolore
Składniki:
- 150 g sera (np. sera koziego lub innego delikatnego sera typu philadelphia)
- 150 g sera ricotta
- 100 g płatków migdałowych
- wiązka posiekanego szczypiorku
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Aby zrobić kulki serowe, zmieszaj ze sobą sery. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wstaw do lodówki na minimum ½ godziny. Umyj i zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Przygotuj szczypiorek, orzechy włoskie, płatki migdałowe i skórkę cytrynową. Wyciągnij sery z lodówki i uformuj kulki wielkości owocu wiśni. Obtocz kulki w różnych składnikach, dzięki czemu otrzymasz serowe kulki ze szczypiorkiem, orzechami, migdałami i skórką cytrynową.
Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr, podkreśla, że Sylwester to znakomita okazja nie tylko do zabawy, ale także do sprawdzenia się w roli gospodarza przyjęcia. Wyznaje on zasadę, że kluczem do sukcesu jest stworzenie dokładnego planu. W ten sposób zaoszczędzimy czas, unikniemy niepotrzebnego stresu i możemy się bawić wraz z zaproszonymi gośćmi. Oto kilka wskazówek szefa kuchni Knorr, o których warto pamiętać:
• Na samym początku powinniśmy zaplanować menu, czyli bardzo dokładnie przemyśleć, co podamy naszym gościom. To pozwoli nam stworzyć szczegółową listę składników, z którą udamy się na zakupy. Dzięki temu zaopatrzymy się we wszystkie potrzebne produkty, a jednocześnie nie kupimy tych niepotrzebnych. Kupujmy mądrze – zaoszczędzimy czas i pieniądze.
• Nie zostawiajmy zakupów na ostatnią chwilę, byśmy mieli jeszcze czas zaopatrzyć się w składniki, których nie udało nam się kupić za pierwszym razem.
• Dobrym rozwiązaniem na sylwestrowe przyjęcie jest bufet. Warto, by na stole pojawiły się 3-4 przystawki, 3 dania główne, 3 dania warzywne oraz 3 rodzaje deserów. Jednak nie musimy przygotowywać tylu porcji, ilu osób oczekujemy na przyjęciu sylwestrowym. Wystarczy, że podamy liczbę porcji odpowiadającą połowie liczby gości.
• Bardzo ważne jest, by goście mogli zaspokoić głód, który zwykle dopada nas już po punkcie kulminacyjnym, czyli po północy. To dobry moment, by podać tradycyjne danie kuchni naszego kraju. We Włoszech będzie to na przykład lasagne, a w Polsce pyszny barszcz czerwony.
• Przyrządzane dania nie muszą być skomplikowane. Nawet proste i szybkie potrawy mogą wyglądać bardzo efektownie, a przede wszystkim - smakować wyśmienicie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz biały z torebkiIle kalorii ma kotlet mielony
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn