Palline di formaggio multicolore

Palline di formaggio multicolore
Składniki:
- 150 g sera (np. sera koziego lub innego delikatnego sera typu philadelphia)
- 150 g sera ricotta
- 100 g płatków migdałowych
- wiązka posiekanego szczypiorku
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Aby zrobić kulki serowe, zmieszaj ze sobą sery. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wstaw do lodówki na minimum ½ godziny. Umyj i zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Przygotuj szczypiorek, orzechy włoskie, płatki migdałowe i skórkę cytrynową. Wyciągnij sery z lodówki i uformuj kulki wielkości owocu wiśni. Obtocz kulki w różnych składnikach, dzięki czemu otrzymasz serowe kulki ze szczypiorkiem, orzechami, migdałami i skórką cytrynową.
Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr, podkreśla, że Sylwester to znakomita okazja nie tylko do zabawy, ale także do sprawdzenia się w roli gospodarza przyjęcia. Wyznaje on zasadę, że kluczem do sukcesu jest stworzenie dokładnego planu. W ten sposób zaoszczędzimy czas, unikniemy niepotrzebnego stresu i możemy się bawić wraz z zaproszonymi gośćmi. Oto kilka wskazówek szefa kuchni Knorr, o których warto pamiętać:
• Na samym początku powinniśmy zaplanować menu, czyli bardzo dokładnie przemyśleć, co podamy naszym gościom. To pozwoli nam stworzyć szczegółową listę składników, z którą udamy się na zakupy. Dzięki temu zaopatrzymy się we wszystkie potrzebne produkty, a jednocześnie nie kupimy tych niepotrzebnych. Kupujmy mądrze – zaoszczędzimy czas i pieniądze.
• Nie zostawiajmy zakupów na ostatnią chwilę, byśmy mieli jeszcze czas zaopatrzyć się w składniki, których nie udało nam się kupić za pierwszym razem.
• Dobrym rozwiązaniem na sylwestrowe przyjęcie jest bufet. Warto, by na stole pojawiły się 3-4 przystawki, 3 dania główne, 3 dania warzywne oraz 3 rodzaje deserów. Jednak nie musimy przygotowywać tylu porcji, ilu osób oczekujemy na przyjęciu sylwestrowym. Wystarczy, że podamy liczbę porcji odpowiadającą połowie liczby gości.
• Bardzo ważne jest, by goście mogli zaspokoić głód, który zwykle dopada nas już po punkcie kulminacyjnym, czyli po północy. To dobry moment, by podać tradycyjne danie kuchni naszego kraju. We Włoszech będzie to na przykład lasagne, a w Polsce pyszny barszcz czerwony.
• Przyrządzane dania nie muszą być skomplikowane. Nawet proste i szybkie potrawy mogą wyglądać bardzo efektownie, a przede wszystkim - smakować wyśmienicie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz biały z torebkiIle kalorii ma kotlet mielony
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�