Gluten bez tajemnic
Sam gluten to nic innego jak białko roślinne zawarte wziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owsie. Stanowią one głównypokarm , bez którego trudno się obejść. Dlatego istotne jest zapobieganienietolerancji glutenu, który do diety należy wprowadzać ostrożnie, aby uniknąćco ma na celu zapobieganie nieprawidłowej reakcjiorganizmu na ten składnik.
Dawniej i dziś
Aktualny schemat żywienia niemowląt zaleca stopniowe urozmaicenie dietymaluszków począwszy od piątego lub szóstego miesiąca życia. Niewielkie różnicewe wprowadzaniu nowych produktów spożywczych do jadłospisu dotyczą dziecikarmionych mlekiem modyfikowanych a dzieci karmionych naturalnie piersią, uktórych Światowa Organizacja Zdrowia poleca wyłączne karmienie piersią przezsześć miesięcy życia. Natomiast schemat żywienia niemowląt karmionych mieszankąprzewiduje wprowadzanie pierwszych nowości już po skończeniu czwartegomiesiąca. Jest to niezwykle istotne nie tylko dla zdrowego rozwoju dziecka, alerównież i dla ukształtowania w nim od najmłodszych lat wzorowych nawykówżywieniowych, a także zmniejszenia podatności na wystąpienie w późniejszymczasie alergii pokarmowej. Identycznie jest w przypadku wprowadzania produktówglutenowych. Dawniej sądzono, iż gluten lepiej wdrażać do diety niemowlakadopiero w dziesiątym miesiącu życia. Jednak obecnie zalecenia pediatrówzmieniły się w tym względzie.
Jak bezpiecznie wprowadzać gluten do diety?
Schemat żywienia niemowląt przewiduje obecnie sukcesywne dodawanieodpowiedniej ilości produktu glutenowego do mleka czy przecieru jarzynowego. Otym, kiedy dokładnie powinniśmy wprowadzić gluten do codziennego menu maluszkai w jakich ilościach, warto porozmawiać z lekarzem pediatrą. Najwcześniejgluten należy wprowadzać u niemowląt karmionych piersią, ponieważ już w piątymmiesiącu życia, gdyż mleko matki jest naturalną barierą ochronną. Natomiastdzieci karmione mlekiem modyfikowanym można zacząć oswajać z produktamiglutenowymi dopiero w szóstym miesiącu życia. Początkowa zalecana dawka glutenuto najczęściej 2-3 g na 100 ml posiłku raz dziennie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułka pszenna wrocławskaIle kalorii ma sałatka jarzynowa
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk