Do święconki i na wielkanocny stół – pamiętajmy o chrzanie!

Wyrazisty smak
Chrzan swoim ostrym smakiem znakomicie podkreśla charakter wielu potraw. Ciężko wyobrazić sobie półmisek pysznych, wielkanocnych wędlin nieposmarowanych delikatnie chrzanem. To nie byłoby to samo! Podobnie w przypadku ryby w galarecie i tradycyjnej białej kiełbasy – doprawione chrzanem smakują znacznie lepiej. Jeśli Wielkanoc, to także jaja, które często dekorujemy majonezem lub właśnie chrzanem. Idealnie wkomponowuje się on także w najróżniejszego rodzaju sałatki, które zyskują nie tylko na smaku, ale stają się również o wiele bardziej aromatyczne. – Ten bardzo wyrazisty dodatek dodaje charakteru wielu przekąskom i potrawom. Jeśli jednak nadmierna ostrość chrzanu przeszkadza nam, możemy postawić na jego łagodniejszą wersję, na przykład w postaci sosu chrzanowego, przygotowanego na bazie lekkiego majonezu z dodatkiem chrzanu i lubczyku – mówi Urszula Giża, ekspert z firmy Tarsmak, oferującej tego rodzaju sosy. – Nadaje się zarówno do przystawek, jak i dań głównych, na przykład do pieczonego schabu – dodaje.
Chrzan na zdrowie
Święta to czas, kiedy przymykamy oko na kaloryczność potraw. Nie da się jednak ukryć, że ciężkostrawne potrawy wielkanocne mogą doskwierać naszym żołądkom. Chrzan pobudza soki trawienne do pracy, pomaga przy wszelkich niestrawnościach, chroni przed zaparciami i zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu organizmu. Zawarty w nim olejek allilowy ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ludowa medycyna od wielu lat poleca spożywanie chrzanu, który poprzez rozgrzewanie naszego organizmu i większą ilość witamy C niż w cytrynie, jest użyteczny również przy zwalczaniu przeziębienia. Należy jednak pamiętać, by w spożywaniu chrzanu zachować umiar – nadmierne porcje mogą uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego.
Chrzanić, ale z głową!
Zwolennicy pikantnej kuchni cenią chrzan za charakterystyczny, wyrazisty smak. Dla osób preferujących łagodniejsze potrawy, bywa on często za ostry, a cieknące łzy i kręcenie w nosie po jego spożyciu zniechęcają do konsumpcji. Jeśli przyrządzamy go samodzielnie, pamiętajmy, że możemy sprawić, by był delikatniejszy – wystarczy polanie wrzątkiem, a utraci na ostrości. Nie powinniśmy go jednak gotować, gdyż wyzbywa się on wtedy swych cennych właściwości. Jak pisał polski wieszcz Jan Brzechwa: A chrzan na to: „Wolne żarty, płaczę tak, bo jestem tarty, lecz mi nie żal tego stanu, a łzy wasze są do chrzanu”. W ciągu roku częstszym dodatkiem do naszych potraw jest keczup, majonez i musztarda. W Święta Wielkiej Nocy warto jednak sięgnąć po staropolski, tradycyjny chrzan. Dzięki niemu potrawy staną się o wiele smaczniejsze, a rano obudzimy się bez bólu brzucha i poczucia ciężkości.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaIle kalorii ma flądra wędzona
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan