Tajemnica ziaren Chia
Spis treści
Autor Magdalena Kurcz - www.sklep.eDrNona.pl
Trend na zdrowy tryb życia to chyba jeden z niewielu, który cieszy wielu specjalistów i lekarzy. Zainteresowanie ludzi zdrowym odżywianiem, sportem, dietami jest bezsprzeczny i poświęcono już temu osobne badania. Dużym zainteresowaniem cieszą się ciekawostki dietetyczne, a do takich z pewnością należą ziarna Chia.

Obco brzmiąca nazwa Chia znana jest również jako szałwia hiszpańska. Nazwa ta oznacza po prostu „oleista”. Ta roślina pochodząca z rejonów Meksyku i Gwatemali o bardzo długiej historii.
Meksykańskie plemię biegaczy, Indianie Tarahumara, od początków swojego istnienia stosują w swojej prostej diecie ziarna Chia. W połączeniu z wodą, sokiem z limonki oraz z cukrem przygotowuje się z tych nasion tradycyjny napój, będący normalnym elementem w diecie. Co fascynujące, Indianie ci po dziś dzień zachowali umiejętność biegania na ogromne dystanse, do tego boso lub tylko w sandałach.
Zalety rośliny docenili również prekolumbijscy Aztekowie. Ziarna nazywane były przez nich „pokarmem dla biegaczy” i pozwalały zachować siłę na czas walki. W przypadku odniesionych ran, stosowano szałwię hiszpańską do zwalczania infekcji.
Jak widać ziarna te zdobyły sobie ważne miejsce w historii ludzkości. W większej świadomości zaistniały one dopiero w 2009 roku, kiedy Christopher McDougall opublikował książkę „Born to run”, w której opisał Terahumara i ich bieg po zjedzeniu tych ziaren. Od tamtej pory Chia nazywa się „superpokarmem”.
Skład ziaren Chia
W składzie ziaren znajdziemy takie minerały, jak: żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor, wapń. Są one niesamowitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. To, co wyróżnia ziarna w tym względzie to duża proporcja tych składników.
Chia zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na procesy naszego trawienia. Ziarna polecane są dla osób, które chcą schudnąć – zapewniają bowiem uczucie sytości i ułatwiają trawienie, ułatwiają również wchłanianie substancji odżywczych.
Niezwykłe są również właściwości hydrofilowe ziaren – potrafią zatrzymać dziesięciokrotność swojej wagi. Z tego powodu świetnie nadają się dla sportowców, rewelacyjnie nawadniają organizm i ułatwiają prawidłowe nawodnienie. Nasiona te nie zawierają glutenu!
Zastosowanie ziaren Chia
Chia znajdują zastosowanie w kuchni, jako dodatek do pokarmów. Można je wykorzystać jako element sałatki, owsianki, musli, kasz, ziemniaków, a zmielone mogą stać się dodatkiem do ciast, chleba czy naleśników. Ziarna można również kiełkować lub dodawać do koktajli. Z ziaren i wody można wykonać galaretkę: po dodaniu wody bardzo szybko pierwsza warstwa rozpuszcza się i żeluje wodę, która delikatnie zmienia kolor.
Same ziarna mają bardzo neutralny smak, a w przypadku dodawania ich do potraw potrafią wzmocnić smak przypraw.
Choć cena nasion może odstraszać, warto pamiętać, że maksymalna dzienna dawka to jedna łyżka stołowa. Nasiona dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.
Wersja do druku

Obco brzmiąca nazwa Chia znana jest również jako szałwia hiszpańska. Nazwa ta oznacza po prostu „oleista”. Ta roślina pochodząca z rejonów Meksyku i Gwatemali o bardzo długiej historii.
Meksykańskie plemię biegaczy, Indianie Tarahumara, od początków swojego istnienia stosują w swojej prostej diecie ziarna Chia. W połączeniu z wodą, sokiem z limonki oraz z cukrem przygotowuje się z tych nasion tradycyjny napój, będący normalnym elementem w diecie. Co fascynujące, Indianie ci po dziś dzień zachowali umiejętność biegania na ogromne dystanse, do tego boso lub tylko w sandałach.
Zalety rośliny docenili również prekolumbijscy Aztekowie. Ziarna nazywane były przez nich „pokarmem dla biegaczy” i pozwalały zachować siłę na czas walki. W przypadku odniesionych ran, stosowano szałwię hiszpańską do zwalczania infekcji.
Jak widać ziarna te zdobyły sobie ważne miejsce w historii ludzkości. W większej świadomości zaistniały one dopiero w 2009 roku, kiedy Christopher McDougall opublikował książkę „Born to run”, w której opisał Terahumara i ich bieg po zjedzeniu tych ziaren. Od tamtej pory Chia nazywa się „superpokarmem”.
Skład ziaren Chia
W składzie ziaren znajdziemy takie minerały, jak: żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor, wapń. Są one niesamowitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. To, co wyróżnia ziarna w tym względzie to duża proporcja tych składników.
Chia zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na procesy naszego trawienia. Ziarna polecane są dla osób, które chcą schudnąć – zapewniają bowiem uczucie sytości i ułatwiają trawienie, ułatwiają również wchłanianie substancji odżywczych.
Niezwykłe są również właściwości hydrofilowe ziaren – potrafią zatrzymać dziesięciokrotność swojej wagi. Z tego powodu świetnie nadają się dla sportowców, rewelacyjnie nawadniają organizm i ułatwiają prawidłowe nawodnienie. Nasiona te nie zawierają glutenu!
Zastosowanie ziaren Chia
Chia znajdują zastosowanie w kuchni, jako dodatek do pokarmów. Można je wykorzystać jako element sałatki, owsianki, musli, kasz, ziemniaków, a zmielone mogą stać się dodatkiem do ciast, chleba czy naleśników. Ziarna można również kiełkować lub dodawać do koktajli. Z ziaren i wody można wykonać galaretkę: po dodaniu wody bardzo szybko pierwsza warstwa rozpuszcza się i żeluje wodę, która delikatnie zmienia kolor.
Same ziarna mają bardzo neutralny smak, a w przypadku dodawania ich do potraw potrafią wzmocnić smak przypraw.
Choć cena nasion może odstraszać, warto pamiętać, że maksymalna dzienna dawka to jedna łyżka stołowa. Nasiona dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ugotowany ziemniakWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas