Tajemnica ziaren Chia
Spis treści
Autor Magdalena Kurcz - www.sklep.eDrNona.pl
Trend na zdrowy tryb życia to chyba jeden z niewielu, który cieszy wielu specjalistów i lekarzy. Zainteresowanie ludzi zdrowym odżywianiem, sportem, dietami jest bezsprzeczny i poświęcono już temu osobne badania. Dużym zainteresowaniem cieszą się ciekawostki dietetyczne, a do takich z pewnością należą ziarna Chia.
Obco brzmiąca nazwa Chia znana jest również jako szałwia hiszpańska. Nazwa ta oznacza po prostu „oleista”. Ta roślina pochodząca z rejonów Meksyku i Gwatemali o bardzo długiej historii.
Meksykańskie plemię biegaczy, Indianie Tarahumara, od początków swojego istnienia stosują w swojej prostej diecie ziarna Chia. W połączeniu z wodą, sokiem z limonki oraz z cukrem przygotowuje się z tych nasion tradycyjny napój, będący normalnym elementem w diecie. Co fascynujące, Indianie ci po dziś dzień zachowali umiejętność biegania na ogromne dystanse, do tego boso lub tylko w sandałach.
Zalety rośliny docenili również prekolumbijscy Aztekowie. Ziarna nazywane były przez nich „pokarmem dla biegaczy” i pozwalały zachować siłę na czas walki. W przypadku odniesionych ran, stosowano szałwię hiszpańską do zwalczania infekcji.
Jak widać ziarna te zdobyły sobie ważne miejsce w historii ludzkości. W większej świadomości zaistniały one dopiero w 2009 roku, kiedy Christopher McDougall opublikował książkę „Born to run”, w której opisał Terahumara i ich bieg po zjedzeniu tych ziaren. Od tamtej pory Chia nazywa się „superpokarmem”.
Skład ziaren Chia
W składzie ziaren znajdziemy takie minerały, jak: żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor, wapń. Są one niesamowitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. To, co wyróżnia ziarna w tym względzie to duża proporcja tych składników.
Chia zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na procesy naszego trawienia. Ziarna polecane są dla osób, które chcą schudnąć – zapewniają bowiem uczucie sytości i ułatwiają trawienie, ułatwiają również wchłanianie substancji odżywczych.
Niezwykłe są również właściwości hydrofilowe ziaren – potrafią zatrzymać dziesięciokrotność swojej wagi. Z tego powodu świetnie nadają się dla sportowców, rewelacyjnie nawadniają organizm i ułatwiają prawidłowe nawodnienie. Nasiona te nie zawierają glutenu!
Zastosowanie ziaren Chia
Chia znajdują zastosowanie w kuchni, jako dodatek do pokarmów. Można je wykorzystać jako element sałatki, owsianki, musli, kasz, ziemniaków, a zmielone mogą stać się dodatkiem do ciast, chleba czy naleśników. Ziarna można również kiełkować lub dodawać do koktajli. Z ziaren i wody można wykonać galaretkę: po dodaniu wody bardzo szybko pierwsza warstwa rozpuszcza się i żeluje wodę, która delikatnie zmienia kolor.
Same ziarna mają bardzo neutralny smak, a w przypadku dodawania ich do potraw potrafią wzmocnić smak przypraw.
Choć cena nasion może odstraszać, warto pamiętać, że maksymalna dzienna dawka to jedna łyżka stołowa. Nasiona dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.
Wersja do druku
Obco brzmiąca nazwa Chia znana jest również jako szałwia hiszpańska. Nazwa ta oznacza po prostu „oleista”. Ta roślina pochodząca z rejonów Meksyku i Gwatemali o bardzo długiej historii.
Meksykańskie plemię biegaczy, Indianie Tarahumara, od początków swojego istnienia stosują w swojej prostej diecie ziarna Chia. W połączeniu z wodą, sokiem z limonki oraz z cukrem przygotowuje się z tych nasion tradycyjny napój, będący normalnym elementem w diecie. Co fascynujące, Indianie ci po dziś dzień zachowali umiejętność biegania na ogromne dystanse, do tego boso lub tylko w sandałach.
Zalety rośliny docenili również prekolumbijscy Aztekowie. Ziarna nazywane były przez nich „pokarmem dla biegaczy” i pozwalały zachować siłę na czas walki. W przypadku odniesionych ran, stosowano szałwię hiszpańską do zwalczania infekcji.
Jak widać ziarna te zdobyły sobie ważne miejsce w historii ludzkości. W większej świadomości zaistniały one dopiero w 2009 roku, kiedy Christopher McDougall opublikował książkę „Born to run”, w której opisał Terahumara i ich bieg po zjedzeniu tych ziaren. Od tamtej pory Chia nazywa się „superpokarmem”.
Skład ziaren Chia
W składzie ziaren znajdziemy takie minerały, jak: żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor, wapń. Są one niesamowitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. To, co wyróżnia ziarna w tym względzie to duża proporcja tych składników.
Chia zawiera również dużo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na procesy naszego trawienia. Ziarna polecane są dla osób, które chcą schudnąć – zapewniają bowiem uczucie sytości i ułatwiają trawienie, ułatwiają również wchłanianie substancji odżywczych.
Niezwykłe są również właściwości hydrofilowe ziaren – potrafią zatrzymać dziesięciokrotność swojej wagi. Z tego powodu świetnie nadają się dla sportowców, rewelacyjnie nawadniają organizm i ułatwiają prawidłowe nawodnienie. Nasiona te nie zawierają glutenu!
Zastosowanie ziaren Chia
Chia znajdują zastosowanie w kuchni, jako dodatek do pokarmów. Można je wykorzystać jako element sałatki, owsianki, musli, kasz, ziemniaków, a zmielone mogą stać się dodatkiem do ciast, chleba czy naleśników. Ziarna można również kiełkować lub dodawać do koktajli. Z ziaren i wody można wykonać galaretkę: po dodaniu wody bardzo szybko pierwsza warstwa rozpuszcza się i żeluje wodę, która delikatnie zmienia kolor.
Same ziarna mają bardzo neutralny smak, a w przypadku dodawania ich do potraw potrafią wzmocnić smak przypraw.
Choć cena nasion może odstraszać, warto pamiętać, że maksymalna dzienna dawka to jedna łyżka stołowa. Nasiona dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ugotowany ziemniakWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn