Czy kobyle mleko to „białe złoto” w medycynie?

W ostatnich latach w wielu krajach, takich jakNiemcy, Austria, Włochy, Francja czy USA rośnie zainteresowaniekobylim mlekiem (mlekiem klaczy). Wykorzystuje się je jako środekwspomagający leczenie chorób skóry, układu pokarmowego (żołądka,wątroby) czy schorzeń związanych ze zmniejszoną odpornością.Mimo trudności w pozyskiwaniu kobylego mleka, zaczęły powstawaćfarmy specjalizujące się w jego produkcji, dzięki czemu trafia onona rynek zarówno w postaci gotowej do spożycia jak i w produktachfarmaceutycznych i kosmetycznych.
Mleko klaczy ma niemal identyczny skład jak mlekokobiety. Jest bogate w bioaktywne składniki, które wspomagają siłyodpornościowe, łagodzą stany zapalne, ułatwiają usuwanie toksynz organizmu oraz przyspieszają proces gojenia się ran związanych zróżnymi chorobami skóry. Jest też jednym z nielicznych źródełkwasu orotowego (witamina B13), którego obecność w codziennejdiecie zapobiega stłuszczeniu i marskości wątroby, a także hamujeprocesy starzenia się skóry. Ponadto zawiera lizozym i laktoferynę– związki, które działają bakteriobójczo, antywirusowo iprzeciwzapalnie. Innym bardzo ważnym składnikiem jest naskórkowyczynnik wzrostowy, który wpływa na zwiększenie ilości kolagenu wskórze, poprawiając jej sprężystość.
Właściwości prozdrowotne mleka klaczy sąprzedmiotem wielu badań naukowych, na przykład naukowcy zUniwersytetu w Jenie, od lat zajmujący się kobylim mlekiemprzebadali jego wpływ na łagodzenie objawów atopowego zapaleniaskóry (azs) i przewlekłego zapalenia jelit. Można też znaleźćwiele interesujących publikacji na temat innych zastosowań kobylegomleka w medycynie, np. w ogólnym osłabieniu organizmu , a także wleczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych. W specjalistycznympiśmie medycznym Dermatologia Estetyczna nr 5(76) z 2011 r. opisanodziałanie kapsułek zawierających kobylemleko w uzupełniającym leczeniu problemu suchej skórytowarzyszącej łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry i trądzikowi(Klinika dermatologiczna „Iwolang” w Iwoniczu-Zdroju).Interesujące artykuły na temat mleka klaczy były publikowanerównież przez panią dr Magdalenę Pieszka z UniwersytetuRolniczego w Krakowie ("Farmer" 01/2008) oraz przez zespółpracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetuim. Adama Mickiewicza w Poznaniu (wydawnictwo Nauka Przyroda Technikatom 6 zeszyt 2 z 2012).
Kobyle mleko jest bardzo cennym produktemżywnościowym, coraz częściej wykorzystywanym w medycynie. Dziękiswoim udokumentowanym właściwościom prozdrowotnym, ograniczonejpodaży i wysokiej cenie, czasami nazywane jest „białym złotem”.Właśnie z powodu trudnej dostępności tego mleka na rynku, bardzodobrym i praktycznym rozwiązaniem jest możliwość stosowaniasuplementu diety Proskin LF, zawierającego skoncentrowane kobylemleko w postaci kapsułek. Dzięki temu możemy się cieszyć„końskim zdrowiem”.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas