Dieta w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie

W zdrowym ciele...
...zdrowy duch. Tak, zdrowie to nie tylko dobre wyniki badań. To przede wszystkim brak bólu i innych dolegliwości, chęć życia, i po prostu zadowolenie z życia. Wiąże się z tym również uroda. Zdrowy układ pokarmowy, zdrowe serce, właściwy poziom hormonów, odpowiednia waga, spokój i wypoczęty organizm oraz umysł – to absolutna podstawa. Co więc robić? Nie ma co ukrywać, że za nasze zdrowie odpowiada kilka kluczowych czynników:
- to co jemy i pijemy,
- powietrze jakim oddychamy,
- ruch i tryb pracy,
- używki lub ich brak,
- oraz nasza kondycja psychiczna.
Z nich wszystkich najważniejsza wydaje się właściwa dieta. Na to, co jemy, mamy też zasadniczo największy wpływ.
Najważniejsze jest zdrowe serce
Na świecie choroby serca i układu krwionośnego są wciąż jedną z najczęstszych (obok nowotworów) przyczyn zgonów i schorzeń wtórnych. Czy możemy temu jakoś zapobiec? Tak, metod jest wiele.
Przede wszystkim musimy właściwie się odżywiać. Nie jest tu jednak prawdą, że należy całkowicie zrezygnować ze spożywania tłuszczy. Nic bardziej mylnego, szczególnie jeśli miałyby one zostać zastąpione... często jeszcze bardziej szkodliwymi węglowodanami, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy. Co zaś do mitu cholesterolu... zwykle jest on kojarzony z główną przyczyną zatorów i miażdżycy. Jest też jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu: buduje błony komórkowe i bierze udział w produkcji najważniejszych dla nas hormonów. Cholesterol występuje pod postacią LDL i HDL. LDL to ten „zły” cholesterol, jaki lubi odkładać się on na ścianach naczyń krwionośnych, przyczyniając się do zawałów i udarów. Z kolei HDL to dobry cholesterol, który zawraca zły z tętnic z powrotem do wątroby, gdzie jest następnie przetwarzany na kwasy żółciowe.
Omega-3
Jak więc sprawić, byśmy byli pełni tylko dobrego cholesterolu? Odpowiedzią mogą być kwasy tłuszczowe Omega-3, które znacznie obniżają stężenie najbardziej szkodliwych dla nas trójglicerydów i jednocześnie podwyższają stężenie cholesterolu HDL. Obniżają również ciśnienie krwi, co jest równie kluczowe dla zachowania zdrowego serca (więcej informacji na www.wybierzmegared.pl). Związki te znajdują się w owocach morza i niektórych rybach (łosoś, tuńczyk, makrela), można je też przyjmować w postaci suplementów diety firmy MegaRed. Co ciekawe, ich znakomitym źródłem dla osób nie przepadających za rybami mogą być również... orzechy włoskie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makrelaIle kalorii ma tuńczyk z puszki
Dieta w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie (2014-09-24)
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas