SUSHI TAK NAPRAWDĘ POCHODZI… Z CHIN
Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą już z VI wieku z terytorium Chin. Tamto sushi różniło się jednak znacznie od tego, które znamy obecnie. Były to po prostu wypatroszone, posolone ryby, które dla konserwacji przekładano w beczce porcjami ugotowanego ryżu. Tak przechowywane długo utrzymywały świeżość. Dopiero kilka wieków później zaczęto ryż zalewać octem nadając potrawom sushi smak i kształt znany nam obecnie.
Podstawowe rodzaje sushi
Z biegiem czasu powstało wiele odmian sushi, których japońskie nazwy możecie spotkać w menu sushi barów. Nigiri sushi to plaster ryby położony na kulce ryżu. Maki to ryba zawinięta w ryż za pomocą glonu nori. W końcu sashimi to po prostu sama ryba bez ryżu. Co ciekawe w Japonii sushi nie tylko kojarzone jest z ryżem i rybą. W kompozycjach mogą pojawiać się różnego rodzaju warzywa, owoce, a nawet … słodycze !
Kultura jedzenia sushi
Sushi samo w sobie jest tak bogatą w smaki potrawą, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. Używa się jedynie obowiązkowo marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz bardzo ostrej pasty z chrzanu japońskiego zwanego wasabi. Niektórzy jednak mają pewne problemy z jedzeniem na obiad lub kolację surowej ryby. Żeby dopełnić potrawę ciepłym posiłkiem można więc do sushi domówić znaną japońską zupę Miso. Bardzo dobra do popicia sushi jest japońska zielona herbata oprócz oczywiście słodkiego wina śliwkowego !
Jak przygotować sushi w domu ?
Aby posmakować sushi wcale nie trzeba wybierać się do drogiej restauracji. W supermarketach spożywczych można obecnie zakupić gotowe zestawy do wykonania sushi we własnym domu. Składają się one zazwyczaj z podstawowych składników takich jak : ryż, sos sojowy, pasta wasabi, marynowany imbir, mata do zwijania ryżu. Warto zaopatrzyć się również w przynajmniej jeden specjalny nóż, którym będziemy dzielić sushi na porcje. Trzeba pamiętać, że przygotowanie sushi w domu nie należy do łatwych czynności. Zanim pochwalimy się przed znajomymi swoimi osiągnięciami, popróbujmy kilka razy w domu przy pomocy dobrego poradnika.
Jak podawać sushi ?
W przypadku tej potrawy panuje zasada im prościej, tym lepiej. Do eleganckiego podania przygotowanego lub zakupionego sushi świetnie nadają się proste, płaskie, ceramiczne patery. Resztę zastawy dopełniają ceramiczne talerze, miseczki na sos, i oczywiście eleganckie pałeczki. Eleganckie zestawy do sushi można znaleźć na stronie https://www.orientdeco.pl/.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szproty w sosie pomidorowym kcalPasta z makreli z majonezem kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn