Kto potrafi sobie dzisiaj wyobrazić świat bez pizzy? Nie ma chyba nigdzie osoby, która nie raczyłaby się tym przysmakiem choć raz w życiu. Mówi się, że swoje początki miała w czasach Chrystusa, kiedy to przyjmowała nazwę „pitta” i była wypiekana na Bliskim Wschodzie. Dociekliwi twierdzą jednak, że jej historia sięga już epoki kamienia łupanego!


W neolicie ludzie mieli w zwyczaju jedzenie chleba z innymi składnikami. Starożytni Grecy spożywali płaski chleb o nazwie „plakous”wraz z ziołami, czosnkiem i cebulą. Ich starożytni wrogowie, perscy żołnierze, także mieli spożywać coś na wzór dzisiejszej pizzy - placki pokryte serem oraz daktylami pieczone na specjalnych tarczach.

Pizza, którą znamy w dzisiejszej postaci, pochodzi z Neapolu – kulinarnego centrum południowych Włoch. Pierwsze takie danie przyrządził w 1889 r. piekarz Raffaele Esposito dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej; była to popularna obecnie Margarita z czerwonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią, czyli jedna z najprostszych, klasycznych wersji tego przysmaku.

Skąd jednak wzięła się sama nazwa? Prawdopodobnie pochodzi ona od greckiego „pikte” które znaczyło tyle co sfermentowane ciasto. Słowo to przemknęło do łaciny jako „pitta” które w języku włoskim mogło brzmieć właśnie „pizza”. Rozważano także inne słowa z łaciny, które mogły dać początek dzisiejszej „pizzy”, np. „pinsa”(rozgniatać, rozbijać) i „picea”(słowo oznaczające ciemną barwę popiołu z pieca opalanego drewnem). Słowo „pizza” po raz pierwszy pojawiło się w języku pisanym w łacińskim tekście z miasta Gaeta (997 r.).

Poza granicami Włoch pizza zaczęła być znana dzięki pierwszym turystom (początek XIX w.) Jednak prawdziwa droga do popularności wiodła – co nie wydaje się zbytnio zaskakujące – przez Amerykę. Zgodnie z jedną z wersji zafascynowali się nią amerykańscy żołnierze walczący we Włoszech, a zachwyt ten zabrali ze sobą z powrotem do ojczyzny. Na łamach The New York Times w 1947 r. jeden z dziennikarzy kulinarnych rzekł: "Pizza mogłaby się stać tak samo sławną przekąską jak hamburger, gdyby tylko Amerykanie się o niej dowiedzieli".

USA są kolebką wszystkiego, co popularne na skalę światową, i fakt ten nie ominął właśnie pizzy. Mało kto wyobraża sobie życie bez funkcjonowania takich lokali jak pizzerie. Te z kolei prześcigają się w najróżniejszych pomysłach i składnikach. Fresh Pizza – najlepsza pizzeria w Poznaniu zaprasza na ten wyśmienity, włoski przysmak w najróżniejszych odsłonach.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kromka chleba z masłem
Ile kalorii ma makaron dwujajeczny

Wersja do druku