Jak gotować w garnkach na parę?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właściwie przygotować? I dlaczego warto?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właściwie przygotować? I dlaczego warto?
ZDROWE GOTOWANIE
Dlaczego gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością? Przede wszystkim wysoka temperatura - nawet 120 stopni Celsjusza – znacznie skraca czas gotowania potraw. Nie tracą one zatem aż tak wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, co w trakcie tradycyjnego gotowania. Szacuje się na przykład, że tradycyjne gotowanie wypłukuje z pokarmu aż 70% witaminy C! W trakcie gotowania na parze tracimy w ten sposób jedynie 40% tej witaminy.
Poza tym w czasie takiego przygotowywania potraw nie musimy w ogóle używać tłuszczu. Także sól jest zbędna – para wodna wyciąga ją bowiem z produktów, dzięki czemu i tak są słone.
GARNKI DO GOTOWANIA
Aby gotować na parze musimy się zaopatrzyć w odpowiedni garnek – na przykład firmy BergHOFF. Tego typu naczynia muszą być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ dobra jakość jest gwarancją dłuższej użyteczności produktu – wszak wysoka temperatura mogłaby zniszczyć garnek zupełnie do niej nieprzystosowany!
Zwróćmy także uwagę na grube dno, silne uchwyty oraz przystosowanie do każdego rodzaju kuchenek – także płyt indukcyjnych. Wówczas otrzymujemy produkt uniwersalny.
JAK GOTOWAĆ NA PARZE?
Garnki na parę składają się zwykle z dwóch części (choć istnieją również wersje wieloczęściowe, w których możemy jednocześnie przyrządzać wszystkie składniki dania) – garnka, w którym będzie gotowała się woda oraz specjalnej nakładki z dziurkami w dnie.
Aby poprawnie przyrządzić jakieś danie, wystarczy nalać do garnka wodę – na wysokość około 2 lub 3 centymetrów. Następnie na dnie wkładki umieszczamy produkty – tak, aby nie były zanurzone w wodzie, a umieszczone około 2,5 centymetra nad nią. Później musimy dokładnie nakryć naczynie pokrywką, by nie uciekało z niego ciepło. I - można gotować!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn