Ser i wino – dobrana para
Do wspaniałych smaków sera i wina nie trzeba raczej nikogo przekonywać. Oba produkty powstają w skutek procesu fermentacji i wraz z upływem czasu osiągają pełnię smaku i zapachu. Dobrze dobrane tworzą idealną parę, która jest w stanie sprostać wymaganiom nawet największych smakoszy. Odpowiednie wino potrafi świetnie wyeksponować walory smakowe sera i odwrotnie - właściwy ser podkreśli smak i bukiet aromatów wina.

Jak łączyć ser i wino
Jeśli lubisz oba produkty, to z pewnością chętnie podajesz je na swoim stole. Właściwą kombinację sera i wina możesz stworzyć według własnego gustu, ale istnieją też sprawdzone połączenia, które warto bliżej poznać. Podstawowa reguła mówi, że im mocniejszy smak i aromat sera, tym bardziej wyraziste wino należy podać.
Sery pleśniowe, niebieskie, o charakterystycznym, gorzkim smaku, jak na przykład Castello Blue, łączymy dla przeciwwagi z winami deserowymi. Gorgonzola czy roquefort doskonale komponują się z porto. Pleśniowe sery zielone bardzo dobrze uzupełni słodkie, białe wino.
Półtwarde sery żółte pasują do win czerwonych typu cabernet, ale możesz podawać je także z wytrawnymi winami białymi. Sery twarde serwuj z czerwonymi winami ekstraktywnymi, czyli z winami ciężkimi, mocnymi o bardzo wyrazistym smaku i aromacie.
Szampany i wina musujące najlepiej podkreślają zalety serów miękkich, tych pokrytych białą pleśnią. Tutaj bardzo dobrym przykładem jest ser brie – z natury delikatny i bogaty w smaku. Popularna feta świetnie komponuje się z nawet młodym winem owocowym, a Camembert cudownie smakuje z calvadosem.
Sery kozie łączymy z białym winem wytrawnym, a sery owcze świetnie z winami słodkimi.
Dodatki i detale
Zarówno ser, jak i wino wymagają odpowiedniego sposobu podania – nic nie może być przypadkowe. Sery, które przechowujesz w lodówce, wyjmij godzinę przed planowaną konsumpcją. Temperatura pokojowa pozwoli im osiągnąć optymalną konsystencję i wzmocni ich aromat. Wina białe, różowe i musujące podaj wprost z lodówki, a czerwone tylko lekko schłodź.
Smak wielu serów podkreślają też owoce. Produkty z niebieską pleśnią najlepiej komponują się z figami, winogronami i, co ciekawe, z orzechami. Jeśli na twoim stole pojawią się sery żółte w towarzystwie winogron, gruszek czy suszonych żurawin i moreli, a miękkie sery pleśniowe z różnego rodzaju dżemami czy konfiturami z owoców jagodowych, zachwycisz wszystkich smakoszy i znawców tematu.
Odpowiednio dobrane sery i wina podawane są na różne sposoby, od tradycyjnej deski serów, do fondue. Ich kombinacja sprawdza się zarówno na zakończenie obiadu czy kolacji, jak i jako samodzielny poczęstunek. Jeśli w twojej lodówce na stałe zagoszczą różne rodzaje serów i kilka gatunków wina, przyjęcie niespodziewanych gości już nigdy nie będzie problemem.
qNajczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan