Sery pleśniowe – arystokracja wśród serów
Sery pleśniowe – wykwintne, oryginalne w smaku, doskonałe w towarzystwie warzyw, jak i słodkich owoców, przetworów czy miodu. Ich spożywanie wiąże się jednak nie tylko z walorami organoleptycznymi, gdyż mają także warte uwagi wartości odżywcze.
Kojarzą się z Camembertem albo Brie, ale nie tylko na nich kończy się wielka rodzina serów pleśniowych. Ci dwaj kuzyni to tak zwane sery z porostem pleśni, która pojawia się jedynie po zewnętrznej stronie, tworząc charakterystyczną skorupkę. Łagodne sery z tego gatunku, jak Creamy White lub Golden, nadają się zarówno jako składnik sałatek, kanapek, koreczków, do smażenia i zapiekania (w panierce), jak i jako dodatek do zup i sosów. Na ciepło świetnie komponują się z żurawiną, na zimno - z dżemem, winogronami, świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Wyśmienicie smakują także z wszelkiego rodzaju makaronami. Dostępny na wyciągnięcie ręki ser może okazać się niezastąpioną inspiracją do kuchennych eksperymentów.
Drugi rodzaj serów pleśniowych to sery z przerostem pleśni. Mają wyrazisty smak i aromat, a ich znakiem rozpoznawczym są niebieskie żyłki. Przykłady serów z niebieską pleśnią to Gorgonzola albo Danish Blue. W Polsce są mniej popularne niż sery z porostem pleśni, a szkoda, bo stanowią intrygujący w smaku dodatek do pizzy, sałatek, koreczków i mięs. Genialnie komponują się z orzechami, owocami leśnymi, a w wersji obiadowej – z wołowiną.
Czy sery pleśniowe są fit? Osoby starające się trzymać linię przeważnie unikają tak tłustych produktów. Fakt – serami powinniśmy się delektować, nie objadać, wówczas nie tylko docenimy ich smak, ale też nie musimy martwić się o zbędne kalorie do spalenia. Tym bardziej, że sery pleśniowe są wyśmienitym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Serowy dodatek zdecydowanie wzbogaca smak lekkich dań i urozmaica monotonne menu. Aby dodać charakteru sałatce lub bukietowi warzyw, wystarczy sięgnąć po kremowy serek dekorowany pieprzem lub pomidorami i bazylią – coś pysznego!
Ze względu na wysoką zawartość sodu, sery nie mogą zbyt często pozwalać sobie osoby z nadciśnieniem. A co z pleśnią? Czy może być niebezpieczna dla naturalnej flory organizmu? Dotychczas nie potwierdziły tego żadne badania, dlatego sery pleśniowe uchodzą za produkt bezpieczny i neutralny - nic, tylko się zajadać.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn