Dieta norweska, czyli grejpfruty i jajka
Pragniesz schudnąć, lecz nie wiesz, jaką dietę wybrać? Ogromna liczba dostępnych w Internecie diet przyprawia Cię o zawrót głowy? Razem ze specjalistami z portalu http://slimeria.pl mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, a mianowicie dietę norweską. Ta rodem ze Skandynawii dieta w zaledwie 14 dni odmieni Twoją sylwetkę, a może nawet życie. Przekonaj się na własnej skórze, że warto!

Założenia diety norweskiej
Dieta norweska została opracowana stosunkowo niedawno przez specjalistów z zakresu bromatologii i dietetyki pracujących w szpitalu uniwersyteckim w Oslo. Podstawowym założeniem tej diety jest spożywanie w dużych ilościach jajek i grejpfrutów. Przez to jest ona stosunkowo restrykcyjna i monotonna, jednakże daje bardzo dobre efekty, w krótkim czasie. Dieta norweska zakłada również maksymalne ograniczenie spożywania cukrów prostych, jest więc niskokaloryczna. Ponadto w jednym posiłku nie można łączyć ze sobą tłuszczów oraz węglowodanów. Tłuszcze są z powodzeniem zastępowane są przez warzywa oraz białko.
Jadłospis
Dieta norweska ma ściśle określony jadłospis, którego należy się bezwzględnie trzymać. Codzienne śniadanie składa się z dwóch jajek (pierwszego dnia diety można zjeść trzy jajka). Na drugie śniadanie również składają się jajka i grejpfruty, wzbogacone czasem o mięso drobiowe gotowane, twaróg oraz owoce czy warzywa. Typowy dla diety norweskiej obiad to gotowane mięso oraz warzywa. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż dieta ta nie przewiduje kolacji. Niezwykle istotnym aspektem diety norweskiej jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Należy więc dziennie wypijać od 2 do nawet 3 litrów płyn. Najlepiej jeśli jest to woda mineralna niegazowana. Dozwolone są jednak herbata, ziołowe napary czy słaba czarna kawa bez dodatku cukru.
O czym jeszcze należy pamiętać, będąc na diecie norweskiej?
Stosując dietę norweską należy pamiętać o tym, że spożywane mięso może być wyłącznie gotowane lub pieczone. Jeśli chodzi o jajka, to również można je jeść tylko w formie gotowanej lub na miękko. Podczas przygotowywanie warzywnych sałatek nie można używać oliwy czy oleju, a tym bardziej gotowych sosów. Bardzo ważna jest także redukcja ilości dodawanej do potraw soli.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma potrawka z kurczakaWersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan