Słów kilka o zaletach tłuszczów roślinnych

Gdzie znajdują się tłuszcze roślinne?
Na początek warto zaznaczyć, że tłuszcze roślinne należą do rodziny tłuszczów nienasyconych. Są to w zdecydowanej większości tłuszcze jednonienasycone, ale również wielonienasycone - a wśród nich oprócz roślinnych są tłuszcze, które znajdziemy m.in. w rybach i owocach morza. O nich też nie zapominajmy w swojej diecie!
Skupiając się jednak na tłuszczach roślinnych, to jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy je zwłaszcza w roślinach. Rozpoznamy je po tym, że zazwyczaj mają płynną konsystencję.
Tłuszcze roślinne możemy schrupać wraz z pestkami słonecznika lub orzechami. Możemy je zjeść z awokado lub w margarynie na kanapce. Jednak w największych ilościach tłuszcze roślinne znajdziemy w olejach i oliwach: z kukurydzy, z oliwek, z rzepaku, ze słonecznika oraz z soi. Najlepsze są te tłoczone na zimno!
Dlaczego tłuszcze roślinne są takie zdrowe?
Tłuszcze pokarmowe pomagają naszemu organizmowi w przyswajaniu witamin, dają nam energię, chronią nas przed wyziębieniem, a nagromadzona tkanka tłuszczowa chroni przed urazami nasze organy wewnętrzne. To także tłuszcze są nośnikiem smaku i zapachu – gdyby nie one, jedzenie przestałoby być ucztą dla zmysłów!
Jeśli chodzi o tłuszcze nienasycone, które znajdziemy w roślinach, to są one jeszcze zdrowsze. Wystarczy wspomnieć, że w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych nie zawierają cholesterolu.
Co więcej, pomagają w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu LDL - przy równoczesnym wzroście stanu dobrego cholesterolu HDL. W ten sposób nie tylko zapobiegamy tworzeniu się zatorów w naczyniach krwionośnych, ale także chronimy nasze serce!
Tłuszcze roślinne – czy mają wady?
Podstawową (i chyba jedyną) wadą tłuszczów roślinnych jest to, że zawierają sporo kalorii. W jednej łyże oliwy lub oleju znajduje się ok. 160 kcal, a w łyżce margaryny ok. 80 kcal!
Dlatego dodajemy tłuszcz roślinny do swoich potraw, ale pamiętajmy o umiarze. Kanapki smarujmy cienką warstwą margaryny wysokiej jakości, a smażymy wlewając na patelnię zaledwie kilka (2-3) łyżek oliwy lub oleju.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma serek almetteSzproty w sosie pomidorowym kcal
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan