Chłodniki niosące orzeźwienie w najgorętsze dni

Jogurt, kefir czy maślanka - co wybrać do chłodnika?
Gęste i lekko kwaskowate w smaku jogurty naturalne są doskonałą bazą nie tylko do drugiego śniadania z owocami czy muesli, ale też podstawą pysznych chłodników. Do powstania jogurtu wykorzystuje się specjalne szczepy bakterii, które dodawane są do mleka po pasteryzacji i ochłodzeniu. Żywe kultury bakterii rozkładają laktozę, zatem po jogurty mogą sięgać również osoby z jej nietolerancją.
Chociaż dobrze smakują także bardzo gęste jogurty greckie, w chłodniku sprawdzi się lepiej zwykły jogurt naturalny ze względu na konsystencję.
Kefir, będący naturalnym probiotykiem, pochodzi prawdopodobnie z gór Kaukaz, gdzie został wynaleziony przez miejscowych górali. Do produkcji kefiru wykorzystuje się mleko krowie, do którego wprowadzane są ziarna kefirowe (tzw. grzybki kefirowe), zawierające specjalne szczepy paciorkowców mlekowych, odpowiadających za fermentację mleka.
Pod względem odżywczym kefir wykazuje właściwości bardzo zbliżone do jogurtu, a jego konsystencja jest płynniejsza.
Z kolei maślankę można uznać za produkt uboczny, który powstaje przy procesie produkcji masła ze śmietany. Ten napój mleczny jest bogaty w lecytynę, różne rodzaje białek i sole mineralne. Jeśli masz już na oku konkretny przepis na chłodnik, do jego przygotowania możesz użyć maślanki o konkretnym smaku – nawet truskawkowej czy brzoskwiniowej, jeśli masz ochotę na chłodnik owocowy.
W większości przepisów kefir, maślanka czy jogurt mogą być stosowane wymiennie.
Przepis na chłodnik jogurtowy
Jednym z najczęściej przygotowywanych chłodników jest chłodnik jogurtowy, w którym pojawiają się ogórki gruntowe, posiekane zioła czy warzywa zielone. Producenci przypraw oferują już gotowe mieszanki przypraw i ziół, które wystarczy zalać 1 szklanką wody (albo wymieszać bezpośrednio z jogurtem - w zależności od rodzaju przyprawy), a następnie dodać je do chłodnika.
Do przygotowania tradycyjnego chłodnika jogurtowego potrzebne będą:
- opakowanie jogurtu naturalnego (500 g),
- gotowa przyprawa do chłodnika,
- 2 ogórki gruntowe,
- 2 garście rukoli i świeżego szpinaku,
- posiekane zioła - koperek, natka pietruszki,
- opcjonalnie sok z cytryny do smaku,
- ćwiartki jajka ugotowanego na twardo do dekoracji.
Przyprawę do chłodnika należy zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Szpinak i rukolę drobno posiekać (część liści pozostawić do ozdobienia potrawy), ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Przyprawę wymieszać z jogurtem, dodać zielone składniki i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem można dodać sok z cytryny do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pojedynczymi listkami rukoli lub szpinaku.
Chłodnik z maślanki lub kefiru
Do przygotowania apetycznego różowego chłodnika, znanego również jako tradycyjny chłodnik litewski, potrzebne będą:
- 1 litr maślanki lub kefiru,
- 1 pęczek botwinki,
- 3-4 ogórki gruntowe,
- po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny.
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.
Chłodnik na maślance
Chłodniki mogą być także w całości oparte na maślance. W przypadku tego chłodnika potrzebne będą:
- 0,5 l maślanki,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 jajka na twardo.
Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce, koperek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Do maślanki dodać rzodkiewkę, koperek, czosnek i posiekane jajka, doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać ozdobione plasterkami jaj, ugotowanych na twardo.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan