Czosnek jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale też dobry dla naszego zdrowia i układu odpornościowego. Jeśli więc zastanawiasz się nad skutecznym antidotum na jesienno-zimowe przeziębienia, rozważ wcielenie go do swojej diety. Nie jest to trudne, bo możesz dodać go do wielu dań – na przykład do włoskiego Spaghetti Carbonara.


Niewiele jest rodzinnych posiłków tak pożywnych i łatwych w przygotowaniu jak Carbonara. To tradycyjne włoskie danie będzie gotowe w niespełna pół godziny, więc warto go przygotować, aby cieszyć się smakiem Włoch we własnych czterech ścianach! Składniki, których będziesz potrzebować to:

- 350 g makaronu spaghetti,
- 1 słoik Czosnku włoskiego w oleju OLE!,
- 200 g bekonu,
- 2 jajka oraz 1 dodatkowe żółtko,
- 80 g startego sera włoskiego,
- sól i pieprz.

 Makaron ugotuj „al dente” w posolonej wodzie. W międzyczasie posiekaj bekon oraz czosnek, a następnie krótko podsmaż na patelni. Im więcej czosnku, tym bardziej intensywny aromat – dodaj go wedle upodobań. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię i smaż przez moment wraz z bekonem i czosnkiem, dodając odrobinę oleju ze słoika OLE! Wbij jajka do dużej miski, dodając ser i szczyptę soli. Następnie, do miski dorzuć makaron i szybko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smak tradycyjnego Spaghetti Carbonara jest niezrównany. Smacznego!

Czosnek włoski w oleju OLE!
Cena ok. 6 zł
Pojemność: 212ml
www.wole-ole.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Makaron spaghetti ugotowany ile waży

Wersja do druku