Danie jednogarnkowe to szybki i niezwykle prosty sposób na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W jednym garnku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z różnych kuchni świata. Składnikiem, który idealnie sprawdza się w jednogarnkowych daniach jest cieciorka. To dzięki niej potrawy zyskują oryginalny smak.





Indyk z cieciorką na czerwonym winie

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 250 g piersi z indyka

  • 3 pomidory

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ szklanki czerwonego wina

  • 4 ziemniaki

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej

  • ¾ łyżki ostrej papryki

  • garść listków świeżego tymianku

  • sól i pieprz

  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem podsmażamy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajmy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, którą doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy do rondla odcedzoną ciecierzycę, obrane i pokrojone ziemniaki oraz szklankę gorącej wody i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę. Całość zalewamy winem i gotujemy kolejne 10 minut, aż większa część wody wyparuje. Gotowe danie podajemy na głębokich talerzach.

 

Smacznego

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku