Pojemniki do przechowywania żywności
Co mamy do wyboru?
Na rynku dominują pojemniki z tworzyw sztucznych. Wybór pośród kształtów i rozmiarów jest ogromny. Można znaleźć malutkie pudełka i pojemniki czy też słoiki, w których zmieścimy to, co zabieramy ze sobą do pracy lub w podróż. Większe do przechowywania wybranych produktów w szafkach i szufladach. Dopasowane pod względem kształtu do danego rodzaju produktów spożywczych, chociażby płaskie pojemniki idealnie nadające się na wędlinę czy też ser.
Szklane, ceramiczne, ale i te z tworzyw sztucznych, są bezpieczne, bowiem nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne podczas kontaktu z żywnością. Nie przejmują zapachów jedzenia i są łatwe do utrzymania w czystości. Bez problemu można znaleźć pojemniki, które nadają się do mycia w zmywarce, jak i do stosowania w kuchenkach mikrofalowych.
Pokrywki dopasowane do pojemników gwarantują szczelność. Hermetycznie zamknięta żywność nie zmienia swoich walorów i przez długi czas zachowuje świeżość. Nie jest narażona na działanie między innymi wilgoci, która sprzyja procesom gnilnym. Tak stworzone, bezpieczne dla żywności pojemniki do przechowywania, można znaleźć między innymi w dziale akcesoria kuchenne DoGotowania.pl.
Jak wybierać?
Typ pojemnika na żywność powinniśmy dopasować do wybranych produktów spożywczych. Do przechowywania wędlin czy serów w lodówce, idealnie nadają się pojemniki z tworzyw sztucznych, plastikowe. Stosunkowo płaskie, kwadratowe bądź prostokątne, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń w lodówce, a jednocześnie wszystko pomieścić.
Szklane bądź porcelanowe pojemniki doskonale sprawdzają się do produktów sypkich. Mogą być opatrzone miejscem na naklejkę, dzięki której porządkowanie i przechowywanie staje się znacznie łatwiejsze. Hermetyczne zamknięcie gwarantuje ochronę przed wysychaniem oraz zawilgoceniem.
Przewagą pojemników szklanych i ceramicznych jest ich estetyczny wygląd. Opatrzone kolorowym nadrukiem, zdobieniem bądź wykonane w ciekawym kształcie, mogą stanowić dopełnienie aranżacji kuchni. Są jednak podatne na uszkodzenia i stłuczenia, a do tego stosunkowo ciężkie. Tworzywa sztuczne są lekkie i trudno o ich zniszczenie, ale plastikowy pojemnik ustawiony w widocznym miejscu, nie wygląda zbyt zachęcająco.
Na co jeszcze zwrócić uwagę
Estetyka jest ważną, ale podczas zakupów należy kierować się przede wszystkim komfortem użytkowania i bezpieczeństwem dla naszej żywności. Najlepiej, by pojemniki posiadały atest Państwowego Zakładu Higieny. O tym, iż są przeznaczone do kontaktu z żywnością, poinformują nas z kolei ikony widelca bądź kieliszka.
Jedno jest pewne – bez nich przechowywanie nie byłoby tak proste i komfortowe. Wystarczy dobrać kształt, pojemność i kolor, by cieszyć się uporządkowaną kuchnią, z produktami spożywczymi przez długi czas zachowującymi swoje walory.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war