Omlet Marty
Spis treści
Autor Marta Kosmider-Jones
Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Po pierwsze przygotowanie i gotowanie zabiera mniej niż 10 minut, po drugie jest to potrawa bardzo tania a jednocześnie nieziemsko smaczna i zdrowa. Do wykonania Omleta możecie użyć wszystko co uda wam się znaleść w lodowce. Kombinacje mogą być bardzo różne, w zależności od zawartości lodówki jak tez własnych upodobań. Poniższy przepis jest moim ulubionym!!!
SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB
jaja (2 na osobę)
1/2 cukini
brokuły (2-3 średniej wielkości cząstki)
szynka lub bekon (plasterek lub dwa)
1/4 cebuli
3-4 pieczarki
pomidor
żółty ser
sól i pieprz
masło i olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE I GOTOWANIE
Tłuszcz (1 łyżka oleju i 1 łyżka masła) rozgrzewamy na patelni.Cebule kroimy w kostkę, wędlinę tniemy w paseczki i smażymy za tłuszczu.Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cząstki wielkości ok. 1cm, i smażymy z cebula i mięsem.Jaja wbijamy do naczynia i bijemy z solą i pieprzem przez ok 2-3 minuty. Kiedy warzywa są już lekko podsmażone wlewamy jaja na patelnie i zmniejszamy gaz do minimum. Gdy jaja zsiada się, posypujemy całość startym żółtym serem. Zdejmujemy patelnie z gazu i wkładamy ja pod grill. Jeśli nie mamy grilla można użyć piekarnik lub zwyczajnie przykryć pokrywka i pozostawić patelnie na gazie. Muszę przyznać ze rozgrzany grill jest najlepszy gdyż omlet pięknie wtedy rośnie, a ser się podpieka, ale pod zwykłą pokrywka tez powinien się udać.
Powodzenia i smacznego,
Wersja do druku
SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB
jaja (2 na osobę)
1/2 cukini
brokuły (2-3 średniej wielkości cząstki)
szynka lub bekon (plasterek lub dwa)
1/4 cebuli
3-4 pieczarki
pomidor
żółty ser
sól i pieprz
masło i olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE I GOTOWANIE
Tłuszcz (1 łyżka oleju i 1 łyżka masła) rozgrzewamy na patelni.Cebule kroimy w kostkę, wędlinę tniemy w paseczki i smażymy za tłuszczu.Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cząstki wielkości ok. 1cm, i smażymy z cebula i mięsem.Jaja wbijamy do naczynia i bijemy z solą i pieprzem przez ok 2-3 minuty. Kiedy warzywa są już lekko podsmażone wlewamy jaja na patelnie i zmniejszamy gaz do minimum. Gdy jaja zsiada się, posypujemy całość startym żółtym serem. Zdejmujemy patelnie z gazu i wkładamy ja pod grill. Jeśli nie mamy grilla można użyć piekarnik lub zwyczajnie przykryć pokrywka i pozostawić patelnie na gazie. Muszę przyznać ze rozgrzany grill jest najlepszy gdyż omlet pięknie wtedy rośnie, a ser się podpieka, ale pod zwykłą pokrywka tez powinien się udać.
Powodzenia i smacznego,
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają pieczarki gotowaneWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn