Najpopularniejsze rodzaje makaronów

Tagliatelle
Ten gatunek makaronu swoją genezę ma na północy Włoch, a konkretnie w regionie Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia. Według niektórych źródeł historycznych mógł gościć już nawet na stole weselnym Lukrecji Borgi i Alfonsa I d’Este, księcia Ferrary. Tagliatelle charakteryzuje się płaskim kształtem, który przypomina wstążeczki o sporej długości (nawet do 1 cm). Ma też nieco szorstką i chropowatą strukturę. Podawany jest z sosami (między innymi z sosem bolońskim) oraz pesto. Sprzedawany jest także w wersji zielonej, z dodatkiem szpinaku.
Penne
Zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj makaronu. Obowiązkowy składnik menu restauracji włoskich, np. https://www.estella.pl. W odróżnieniu od tagliatelle pochodzi z południowych Włoch, a dokładnie z Kampanii (główny ośrodek to Neapol). Makaron penne nazywany jest też często rurkami (ich wielkość odpowiada rozmiarowi małego palca u dłoni). Penne produkowane jest z pszenicy durum, ale coraz częściej można spotkać je w wersji bezglutenowej – z kukurydzy lub ryżu. Wielu producentów decyduje się też na dystrybucję penne z dodatkiem szpinaku lub suszonych pomidorów. Do jakich dań pasuje ten makaron? Najczęściej używany jest do zapiekanek, zup. Świetnie łączy się też z pesto lub z sosami na bazie śmietany lub serka marscapone. Wiele osób przygotowuje też sałatki z penne, np. z kurczakiem wędzonym lub warzywami. Ten makaron dostępny jest zarówno w wersji karbowanej, jak i gładkiej.
Tortellini
Makaron, który swoim kształtem przypomina malutkie pierożki typu uszka. Co wyróżnia tortellini (oprócz kształtu) na tle innych włoskich makaronów? Przede wszystkim to, że oprócz ciasta zawiera także warsz. Tortellini nadziewane są masą mięsną, wegetarianie zaś mogą wybierać wersję z nadzieniem serowym lub grzybowym. Według niektórych przekazów inspiracją dla powstania tortellini był kształt kobiecego pępka lub charakterystyczny dla włoskich budynków motyw żółwia. Obecnie w sprzedaży dostępne są tortellini świeże, suszone lub mrożone. Podobnie jak w przypadku innych makaronów coraz częściej pojawiają się urozmaicenia w postaci dodania do ciasta suszonego szpinaku lub pomidorów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pieczony kurczak nadziewany 100 g Ile kalori maIle kalorii ma zapiekanka z makaronu
Wersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan