5 pomysłów na efektowną dekorację tortu
1. Uniwersalna polewa czekoladowa
Idealnie błyszcząca i pozbawiona nieprzyjemnych grudek domowa polewa czekoladowa to jeden z najprostszych, a jednocześnie najlepszych sposobów ozdabiania wypieków. Doskonale sprawdzi się jako dekoracja tortu na każdą niemal okazję. Do jej przygotowania użyj koniecznie dobrej jakości czekolady z dużą zawartością kakao. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę wymieszaj z łyżeczką masła – dzięki temu szybko zaschnie i będzie pięknie połyskiwać na wypieku. Smak polewy podkręcisz dodatkiem ulubionego aromatu lub przyprawami, na przykład cynamonem lub chili Jeśli lubisz eksperymentować, na powierzchni zastygniętej polewy czekoladowej możesz zrobić za pomocą widelca lub łyżeczki oryginalne wzorki.
2. Dekoracja tortu słodkościami
Największej kreatywności wymaga przede wszystkim dekoracja tortów dla dzieci. Jeśli przed Tobą urodziny pociechy, spraw jej i jej rówieśnikom nie lada niespodziankę, przygotowując ozdoby z batonów. Wystarczy, że na bokach tortu naniesiesz warstwę jasnego kremu i przykleisz do niego ulubione dziecięce batony. Całość przewiąż następnie wstążką, by batoniki trzymały się na swoim miejscu. Zamiast batonów możesz użyć też ciasno ułożonych czekoladowych draży, kolorowych groszków, miękkich pianek czy żelków. Starszym smakoszom z pewnością do gustu przypadną eleganckie pralinki oraz orzechy i rodzynki w czekoladzie.
3. Kakaowa dekoracja tortu
Doskonałą ozdobą tortu są też różnego rodzaju wzory i kształty na jego powierzchni. Możesz je uzyskać za pomocą kakao. Jedyne, co musisz zrobić, to przygotować odpowiedni szablon. W tym celu na kartonie odrysuj potrzebny Ci kształt – serduszko, kwiat czy zwierzątko, dopasowany do okoliczności. Nożyczkami wytnij szablon i połóż go na wierzchu tortu. Przez otwór w szablonie posypuj kakao za pomocą sitka.
4. Tort z dekoracją z owoców
Jeśli lubisz kolory, z pewnością spodoba Ci się owocowa dekoracja tortu. Idealnie sprawdzi się ona zwłaszcza latem, kiedy dostępne są różne owoce – truskawki, jagody, winogrono, porzeczki i inne. Zimą możesz sięgnąć po suszone owoce. Dekorowanie zacznij od ułożenia wianuszka z owoców wokół tortu – użyj do tego twardych, mniej soczystych owoców. Wewnątrz układaj miękkie, podzielone na mniejsze części owoce. Uzyskany efekt podkreślisz poprzez zalanie tortu galaretką. By ta nie spływała po bokach tortu, użyj specjalnej cukierniczej opaski.
5. Tort udekorowany lukrem
Do dekoracji tortu możesz też użyć masy cukrowej, która idealnie komponuje się zwłaszcza z delikatnymi wypiekami w angielskim stylu, przygotowywanymi na specjalne okazje. Kupiony gotowy lub samodzielnie przyrządzony lukier plastyczny jest miękki i elastyczny, a dzięki temu łatwy w nakładaniu. Cienko rozwałkowany i wygładzony ręką lukier nanieś ostrożnie na tort, zaczynając od góry i schodząc w dół wypieku. Jedną ręką wygładzaj masę, by nie pozostały na niej żadne nierówności. Nadmiar masy obetnij nożyczkami. Słodkie dzieło sztuki możesz dodatkowo ozdobić przygotowanymi z masy w innym kolorze kwiatkami, serduszkami, cyferkami czy liczbami.
Wiesz już, jak zrobić dekorację tortu, która będzie jednocześnie prosta i efektowna. Gotowy do stworzenia wyjątkowego zdobienia, które nie będzie odbiegać od profesjonalnych cukierniczych wyrobów? Powodzenia!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Winogrona bezpestkowe kcalWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war