Urządzenia kuchenne, które ułatwiają zdrowe odżywianie
Sałatkowe szaleństwo
Jakie jest najbardziej stereotypowe danie, kiedy myślimy o zdrowym odżywianiu? Oczywiście sałatka! Chociaż prawdą jest, że te dostępne w restauracjach mogą nie mieć zbyt wiele wspólnego z racjonalnym odżywianiem – polewane są tłustymi sosami lub w ich składzie znajdziemy wysokokaloryczne sery. Nie będziemy mieć tego problemu, jeśli robimy sałatki samemu, jednak aby ich przygotowywanie było bezproblemowe, warto zaopatrzyć się w krajalnice. To istne wybawienie dla wszystkich miłośników sałatek i dzięki nim jesteśmy w stanie stworzyć porcje dla całej rodziny w kilka minut. Kiedy jednak nie potrzebujemy aż tak spektakularnego sprzętu, to wystarczą nam jedynie nożyki do warzyw.
Patelnie na bok
Nie da się ukryć, że najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie mięsa jest usmażenie go w sporej ilości gorącego tłuszczu. I choć takie danie na pewno jest niezwykle smaczne, to jest też niezdrowe. Chociaż w polskiej tradycji kotlety schabowe urosły do rangi małego bóstwa, to przecież zawsze jest pora na to, by zmienić swoje nawyki żywieniowe. Z pomocą przychodzą nam tutaj garnki do gotowania na parze lub coś dla bardziej wymagających – urządzenia sous vide. W przypadku tych drugich będziemy potrzebować dodatkowych minut na przyrządzenie mięsa, jednak naszym zadaniem jest jedynie włożenie porcji wraz z przyprawami do woreczka, a całą resztą zajmie się już maszyna.
Zmiel, rozdrobnij, posiekaj
Żadna kuchnia, w której mamy przygotowywać zdrowe dania, nie obejdzie się bez porządnego blendera. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przygotować wszelakie sosy, posypki, musy, smoothie, zupy, a nawet ciasto w zaledwie kilka minut. Blender jest najlepszym sposobem na to, by bezproblemowo zacząć przygodę z gotowaniem. Jeśli wcześniej jedyną aktywnością, jaką wykonywaliśmy w kuchni, było wyciąganie smakołyków z lodówki, to trudno będzie nam się przestawić na wielogodzinne krojenie warzyw czy ugniatanie ciast. Aby darować sobie tak drastycznej zmiany warto jest mieć pod ręką tak wielofunkcyjne urządzenie, jakim jest blender. Decydując się na zakup wybierajmy zawsze te o najwyższej mocy i z przynajmniej dwoma trybami pracy. Nawet jeśli znajdziemy model w bardzo atrakcyjnej cenie, jednak o niskich parametrach, to lepiej nie tracić na niego pieniędzy. W początkowych etapach być może nam się sprawdzi, jednak już posiekanie orzechów, czy zrobienie gładkiego mleka kokosowego będzie dla nas udręką.
Podążaj za przepisami
Zmiana trybu życia wiąże się zawsze ze zdobywaniem nowej wiedzy. Stworzenie wielodaniowego obiadu może być przyjemne, jeśli znajdziemy odpowiednie przepisy i będziemy umieli je właściwie wykorzystać. Nie będzie to możliwe bez posiadania wagi i miar. Nasze mamy potrafią wszystko przeliczyć na ilość szklanek, jednak dla amatora wydaje się dość abstrakcyjne podejście. Waga precyzyjna jest często odpowiedzią na to, dlaczego innym udaje się wykonać efektywne danie, a w naszym zawsze jest zakalec lub zamiast gęstej zupy otrzymaliśmy zabarwioną wodę. Dodatkowo niejednokrotnie zdrowe odżywianie wiąże się z zastępowaniem pewnych składników i kiedy w przepisie wyczytamy, że zamiast 2 dekagramów masła możemy użyć 9 gramów oleju kokosowego, to dzięki miarkom będziemy mogli od razu przystąpić do akcji, a nie szukać przeliczników w internecie.
Nie marnuj jedzenia i czasu
Gotowanie dla siebie zdrowych posiłków jest czasochłonne, jednak można uniknąć ciągłego stania przy garnkach. Wystarczy, że nauczymy się dobrze gospodarować swoim czasem, umiejętnościami i wyposażeniem. Nie musimy bowiem codziennie poświęcać wielu godzin na przygotowanie jedzenia, wystarczy, że raz w tygodniu stworzymy harmonogram posiłków, a następnie wykonamy je wszystkie jednego dnia. Ale czy obiad ugotowany w poniedziałek będzie się nadawał do spożycia w piątek? Tak, jeśli odpowiednio go zabezpieczymy. Z pomocą przychodzą tu wszelkie szczelne pojemniki i urządzenia do pakowania próżniowego. Żywność pozbawiona dostępu powietrza i przechowywana w lodówce może wytrzymać nawet tydzień, a jeśli zdecydujemy się ją zamrozić, to już zupełnie nie musimy się przejmować terminem przydatności (oczywiście w granicach rozsądku). Możemy tak więc przechowywać wszelkie zupy, mięsa, kluski, pierogi, ugotowane warzywa, musy. Większość z nich nie straci walorów smakowych, a do ich odgrzania będziemy mogli skorzystać z wcześniej wspomnianego urządzenia do sous vide lub garnka do gotowania na parze.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kluski leniwe wartości odżywczeIle kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii ma kotlet z mielonej ryby
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk