Dynia na słodko
Puree dyniowe
Bazę do każdego z poniższych wypieków stanowi puree z dyni. Przyrządza się je wydrążając jej zawartość, krojąc na mniejsze plastry, układając w naczyniu żaroodpornym, przykrywając folią aluminiową i piekąc przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy. Puree można przechowywać w lodówce od 3 do 5 dni.
Dyniowe ciasteczka owsiane
Składniki:
- 150 g puree z dyni
- 220 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 150 brązowego cukru
- 125 g masła
- 80 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
W naczyniu łączymy płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz brązowy cukier. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie formujemy kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy łyżką. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1750 stopni Celsjusza.
Zobacz również inne pomysły na wykorzystanie dyni: https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/dynia
Sernik dyniowy
Do zrobienia tego ciasta potrzebne nam będą:
- 250 g puree z dyni
- 20 g masła
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- Skórka z 1 pomarańczy
Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera umieszczamy masło i 2 rodzaje cukru. Ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Dodajemy zmielony twaróg, cały czas miksując. Dodajemy puree z dyni i miksujemy. Wsypujemy mąkę, skrobię, skórkę pomarańczową oraz skrobię i ucieramy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową przelewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Dyniowe racuchy z jabłkami
Potrzebne składniki to:
- 1 szklanka puree z dyni
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 4 jabłka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli, mieszamy i robimy pośrodku wgłębienie. Wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy ½ szklanki mleka, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy kubek z olejem. Nabieramy łyżkę ciasta, za każdym razem maczając ją w oleju. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych powideł.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Cebula smażona kalorieIle kalorii ma twaróg ze szczypiorkiem
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn