Dieta warzywna – czym się charakteryzuje?
Lekkość i sytość
Warzywa w zdecydowanej większości mają niewielką lub średnią wartość energetyczną. Oznacza to w praktyce, że można, najadając się do syta, wciąż utrzymywać pewne planowane niedobory kalorii lub po prostu wyrównać minimalną zalecaną ilość z diety zrównoważonej. Dieta taka jak https://www.zielonomicatering.pl/o-diecie/nasza-dieta, która składa się wyłącznie z warzyw, nie angażuje przesadnie układu pokarmowego. Warzywa są rozdrabiane, ale ich trawienie nie zachodzi nigdy do końca – dopiero bakterie jelitowe radzą sobie ze ścianami komórek roślinnych, więc układ pokarmowy w pewnym sensie na takiej diecie odpoczywa i może się zregenerować. W tym samym czasie objętość treści pokarmowej jest na tyle duża, że nie odczuwa się głodu.
Więcej tego, co dobre
Obecność błonnika nie jest charakterystyczna tylko dla diet warzywnych, ale ma duże znaczenie. Błonnik pomaga normalizować perystaltykę i odtwarzać mikrobiotę jelitową. Przede wszystkim jednak należy zdać sobie sprawę, że warzywa to w istocie najważniejsze dla roślin organy: korzenie spichrzowe (marchew, burak itd., w których zmagazynowane jest wszystko, co potrzebne do przetrwania niedoborów. Inny przykład: kwiaty (kalafior, brokuł), w które roślina inwestuje praktycznie wszystkie zasoby. Jako warzywa spożywamy najbogatsze w substancje odżywcze części roślin. To niejako koncentrat wszystkiego, co w roślinach pożądane i zdrowe. Jeśli taką dietę wzbogacić jeszcze o kiszonki, to wtedy będzie to świetne źródło probiotyków i prebiotyków – najlepsze z obecnie dostępnych.
I mniej tego, co złe
Dieta składająca się z nieprzetworzonych warzyw jest wolna od wielu dodatków, z którymi ludzki organizm sobie nie radzi. Jest kolorowa bez dodatkowych barwników, aromatyczna mimo braku dodatkowych aromatów i trwała, co wynika ze specyfiki samych tkanek roślinnych. Dieta warzywa po prostu pozwala oszczędzić organizmowi trudu wkładanego w detoksykację wszystkich tych dodatków do żywności, z których na masową skalę korzysta przemysł spożywczy. Pod tym względem – jak sugerują pewne opracowania naukowe – dieta warzywa może być nawet korzystniejsza od typowego frutarianizmu, przy czym jednak z owoców nie warto tak zupełnie rezygnować.
Będzie tanio
Dieta warzywna jest dietą tanią. Oczywiście – wysokiej klasy surowce są droższe od supermarketowych warzyw przemysłowych, ale nadal pozostają dużo tańsze niż produkty przetworzone czy choćby dobrej jakości surowa wołowina. Nawet w przypadku diet pudełkowych ta różnica jest nadal widoczna i w budżecie wielu osób paradoksalnie przejście na kosztowną na pierwszy rzut oka dietę pudełkową, może oznaczać niemałe oszczędności. To dlatego, że taka dieta będzie już kompletna, a dieta „tradycyjna” oznacza konieczność dokupowania co chwilę jakichś dodatkowych składników.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kalafior z bułką tartąWersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk