Wątróbka z indyka - pomysł, na smaczny, szybki i tani obiad
Druga zasada brzmi solimy ją dopiero po usmażeniu. To także sprawi, że wątróbka z indyka nie będzie twarda. No i trzecia ostatnia zasada: nie można smażyć jej zbyt długo. Wątróbka po usmażeniu powinna być delikatnie różowa w środku. Gdy spędzi na patelni zbyt dużo czasu staje się twarda i nieapetyczna. Należy jednak pamiętać, że wątróbka nie może być także surowa. Warto obserwować ją podczas smażenia. Gdy będzie już zrumieniona z obu stron można zmniejszyć ogień i przykryć patelnie. Dziki temu na pewno będzie idealna.
Klasyczna wątróbka z Indyka z cebulką
Poziom trudności: łatwa
Ilość: 4 porcje
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 500g wątróbki z indyka
- 300 ml mleka
- 3 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz i majeranek
- 2-3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem w temperaturze pokojowej. Odstawić na ok. 2 h
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie kawałki wątróbki obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i majeranku.
- Smażyć wątróbkę kilka minut z każdej strony. Następnie dodać odrobinę wody i przykryć. Dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dzięki temu wątróbka i cebulka będą miękkie, a dodatkowo powstanie smaczny sos.
- Po zdjęciu z patelni posolić.
Tak przygotowaną wątróbkę można serwować z gotowanymi kartoflami lub do chleba.
Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkiem
Poziom trudności: łatwa
Ilość: 4 porcje
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 500g wątróbki z indyka
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 300 ml mleka
- 3 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz i majeranek
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem temperaturze pokojowej. Odstawić na ok. 2 h
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Cebula powinna być praktycznie zgrillowana. W międzyczasie kawałki wątróbki obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i majeranku.
- Zdjąć cebulę z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojone w szesnastki jabłko. Wcześniej pozbawić je gniazd nasiennych. Nie obierać.
- Przełożyć jabłka do miski z cebulą. Podsmażyć wątróbkę.
- Smażyć wątróbkę kilka minut z każdej strony. Następnie dodać odrobinę wody i przykryć. Dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dzięki temu wątróbka i cebulka będą miękkie, a dodatkowo powstanie smaczny sos.
- Pod koniec smażenia dodać wcześniej usmażone kawałki cebuli i jabłka.
- Po zdjęciu z patelni posolić.
Wątróbka z indyka to nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo tanie danie. Przygotować ją można na wiele sposobów. Jest również bogatym źródłem żelaza. Powinniśmy ją jeść możliwie często.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma indykIle kalorii ma kromka chleba kołodziej
Ręczniki łazienkowe
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk