TOP 5 produktów bogatych w witaminę C
Pierwszym, co przychodzi na myśl, kiedy zaczyna dokuczać nam przeziębienie, jest herbata z cytryną. Właśnie dlatego, że uważa się, że cytryna jest źródłem witaminy C i pomaga zwalczyć wiele infekcji. Ale prawda jest taka, że to wcale nie cytryna jest produktem, który tej witaminy zawiera najwięcej. Mało tego, aby w pełni korzystać z dobrodziejstw witaminy C, trzeba wiedzieć, jak ją spożywać.
W czym witaminy C jest najwięcej?
Wbrew pozorom w pierwszej piątce witaminowych produktów, dla cytryny miejsca brakuje. Znajdują się natomiast w niej te produkty, które niekoniecznie kojarzą się z witaminą C. Na pierwszym miejscu jest czarna porzeczka, która zawiera aż cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na 260% witaminy. Tak samo ogromne ilości są w natce pietruszki, bo aż 269 mg w 100 gramach, czy owocach dzikiej róży, gdzie w 100 g owoców jest między 250-800 mg.
Kolejnym produktem, po który warto sięgać, jest czerwona papryka. Jedna papryka ma aż 5 razy więcej witaminy C niż cytryna i jest w niej 150 mg witaminy. Wygląda to imponująco, biorąc pod uwagę, że zapotrzebowanie wynosi 60 mg. Innym warzywem, którego w naszej diecie nie może zabraknąć, jest brukselka. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść zaledwie 150 g brukselki.
Prawdziwe bogactwo witaminy C znajdziemy też w kalafiorze. W 100 g znajduje się 69 mg, czyli ilość, która doskonale odpowiada dobowym potrzebom naszego organizmu. Do diety warto też włączyć szpinak, w którym przy 100 g mamy 68 mg witaminy C.
Jak spożywać witaminę C i jak uzupełniać jej niedobory?
Tak jak inne witaminy, tak i witamina C nie lubi obróbki termicznej. Poprzez gotowanie, smażenie, czy pieczenie, produkty spożywcze tracą witaminy. Poza tym przez to, że witamina C rozpuszcza się w wodzie, żeby zapobiec stratom podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, korzystniej postawić na gotowanie na parze. Jednak najwięcej korzyści czerpiemy ze spożywania witaminy C na surowo. Bezpieczną metodą jest też kiszenie i mrożenie.
Jeśli natomiast chcemy uzupełnić niedobory witaminy C, najlepiej sięgać po specjalistyczne preparaty, jak OSHEE Vitamin Water C500. Ważne, by była w nich naturalna witamina C, którą nasz organizm będzie w stanie przyswoić. O dodatkowej suplementacji powinni pomyśleć przede wszystkim sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pomarańcze a odchudzanieKaraś smażony kalorie
Pieczony filet z łososia kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war