Kilka porad jak podać desery w restauracyjnym stylu
Tworzenie deserów na talerzu może być trudne. Cukiernicy w restauracjach bardzo starają się przygotowywać je tak, aby wyglądały równie dobrze, jak smakowały. Najlepszych w tym fachu można przyrównać do malarzy zastanawiających się, jak umieścić farbę na płótnie.
Bądź kreatywny z kolorami
Odrobina koloru może ożywić Twoje desery. Ciasto z ciemnej czekolady może zmienić się z brązowej grudki w pomysłową kreację, gdy jest ozdobione świeżymi jagodami. Tarta cytrynowa przechodzi z dość monotonnej palety do żywej, gdy żółć kontrastuje z fioletowymi kwiatami i musem malinowym.
Eksperymentuj z teksturami
Eksperymentowanie z różnymi teksturami na talerz dodaje atrakcyjności deserowi, sprawiając, że ten sprawia satysfakcję jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia. Na przykład połączenie gładkiego, bogatego ganache z miękkimi okruchami ciastek i piankami idealnie wypełni naczynie. Innymi słowy, odpowiednio dobrane tekstury pobudzają zmysły, dając wyczucie przyszłych przyjemności smakowych.
Baw się kompozycją
Istnieje wiele sposobów komponowania talerza. Potraktuj je tak (powracając do skojarzenia malarskiego), jakby był czystym płótnem. Co ciekawie wypełniłoby przestrzeń? Czy wybierzesz podejście minimalistyczne, ustawiając różne elementy deserowe jako podpórki na podłużnym talerzu? A może skupisz się na okrągłym talerzu deserowym? Nie ma dobrej lub złej odpowiedzi i możesz poeksperymentować, aby zobaczyć, co wygląda i wydaje Ci się właściwe.
Talerz płytki 19cm IWONA ze złotym paskiem
Wybierz odpowiednie naczynia
Może się to wydawać oczywiste, ale przy wyborze naczynia weź pod uwagę swoje doświadczenia związane z jedzeniem deserów. Przykładowo, jeśli ten znajduje się na zbyt małym talerzyku, to jego dodatki z niego pospadają, brudząc stół. Jeśli ma kremową konsystencję, wybierz pucharki do lodów.
Podsumowanie
Z pomocą powyższych wskazówek możemy być pewni, że podawane przez nas desery nie będą różnić się wizualnie od tych podawanych w restauracji. Pamiętajmy jednak o kluczowym elemencie, czyli odpowiednio dobranych naczyniach kuchennych, które pomogą zrealizować naszą wizję.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam