Pieczenie chleba w domu staje się coraz popularniejsze już nie tylko wśród celebrytów. Wiele osób podejmuje pierwsze próby upieczenia własnego chleba czy bułek.

Jak się okazuje, później część z nich całkowicie rezygnuje z kupowania pieczywa. Dlaczego tak się dzieje? Oto pięć najważniejszych zalet samodzielnego wypieku chleba.

Samodzielne pieczenie chleba jest łatwe

Wbrew pozorom samodzielne upieczenie chleba wcale nie jest trudne. Obecnie osoby początkujące mogą skorzystać z produktów, jakie są gotowe mieszanki na chleb. Dzięki nim nie trzeba samodzielnie dobierać proporcji. Zazwyczaj do takiej mieszanki wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, by powstało ciasto. Niekiedy osobno też trzeba dodać drożdże. Ciekawym sposobem na urozmaicenie takiego pieczywa są dodatki do chleba domowego, które można zamówić w Internecie. Mogą to być pestki z dyni lub inne ziarna, a także np. żurawina czy śliwki.

Domowy chleb smakuje lepiej

Wypiekanie w domu pieczywo często ma o wiele lepszy smak niż to kupne. Szczególnie jeśli porówna się je z wypiekami dostępnymi w marketach, które często przygotowywane są z ciasta głęboko zamrożonego. Warto też podkreślić, że odpowiednio przygotowane i przechowywane pieczywo domowe zachowuje na dłużej świeżość.

Chleb przygotowywany samodzielnie jest zdrowszy

Przygotowując samodzielnie chleb doskonale wiesz, co się w nim znajduje. Nie ma tam żadnych polepszaczy smaku czy zapachu. Dodatkowo, kiedy już nabierzesz wprawy w przygotowywaniu chleba, możesz pokusić się o pieczenie takiego, który będzie wyrastał na własnym zakwasie. Smaku takiego chleba nie da porównać się z niczym innym, a dodatkowo jest on bardzo zdrowy. Zakwas nazywany jest często dzikimi drożdżami i zawiera on w sobie bakterie kwasu mlekowego, które doskonale wpływają na pracę jelit i wspomagają odporność organizmu (pałeczki kwasu mlekowego znajdują się również w kiszonkach, a także sprzedawanych w aptekach probiotykach).

Można z czasem samemu eksperymentować ze smakiem

Na początku zazwyczaj każdy sięga po gotowe mieszanki do wypieku chleba, bo tak jest najłatwiej. Jednak z czasem możesz zacząć eksperymentować ze smakiem domowych wypieków. Zwróć zatem uwagę na gatunek i typ mąki, którą wybierasz – od tego będzie zależał nie tylko smak pieczywa. Odpowiedni typ mąki pozwoli uzyskać właściwą strukturę ciasta, która będzie dopasowana do rodzaju wypiekanego przez Ciebie pieczywa. Eksperymentować możesz także z dodatkami. Oprócz wyżej wymienionych nasion czy owoców do pieczywa można dodawać także warzywa oraz zioła.

Ogromna satysfakcja z własnych postępów

Wypiekanie własnego chleba to dla wielu osób także ogromna satysfakcja, szczególnie jeśli uda się pokonać kolejne poziomy trudności. Z czasem możesz dokupować dla siebie kolejne rzeczy, które ułatwią Ci pieczenie chleba. Podstawa to przede wszystkim drożdże do pieczenia chleba oraz odpowiednio dobrane mąki. Z czasem możesz również wyposażyć się w specjalne koszyki do wypieku chleba, w których pieczywo wyrasta. Pamiętaj też, aby znaleźć dobry sklep z akcesoriami do pieczenia, wówczas w jednym miejscu kupisz wszystko to, co Ci będzie potrzebne, aby w domu upiec pyszny i zdrowy chleb.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku