Folia aluminiowa w gastronomi
Folia aluminiowa gastronomiczna to niezwykle funkcjonalny przedmiot ułatwiający codzienne gotowanie. Posiada szereg zastosowań w przygotowywaniu potraw zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Jej najważniejszą zaletą jest to, że ułatwia proces gotowania i pomaga zachować walory smakowe potrawy. Poniższy artykuł przedstawi najważniejsze funkcje, jakie spełnia folia aluminiowa oraz zaprezentuje, w jaki sposób powinno się jej używać.
Folia aluminiowa gastronomiczna
Aluminiowa folia gastronomiczna posiada dwie strony, błyszczącą oraz matową. Każda z nich ma inne zastosowanie i przeznaczona jest do innych zadań. Dlatego warto posiadać wiedzę o ich zastosowaniu, aby w prawidłowy sposób przeprowadzać proces gotowania oraz utrzymywać i uwydatniać walory smakowe i zapachowe potrawy, jak również dłużej utrzymać jej świeżość. Pierwsza strona jest błyszcząca, jej podstawowym i fundamentalnym zadaniem jest lepsze zatrzymywanie ciepła. Jeżeli naszym celem jest to, aby potrawa nie traciła ciepła i aby przez długi czas utrzymywała odpowiednią temperaturę, powinniśmy owinąć ją folią aluminiową. Bardzo ważne jest to, aby błyszcząca strona folii przylegała do potrawy i znajdowała się od środka a strona matowa na zewnątrz. Podobny proces zachodzi gdy pojawiał się potrzeba upieczenia danej potrawy w piekarniku. W takich przypadkach należy postąpić w identyczny sposób i owinąć ją folią aluminiową gastronomiczną błyszczącą stroną, wykonywanie tych czynności zgodnie z przeznaczeniem folii aluminiowej daje gwarancję sukcesu. Jeżeli kucharz chce, aby dana potrawa lub na przykład kanapka czy ciasto zachowywały świeżość na dłużej, należy przeprowadzić proces odwrotny. Matowa strona folii aluminiowej powinna znajdować się od środka a błyszcząca na zewnątrz. Takie ułożenie folii aluminiowej gastronomicznej sprawia, że potrawy zachowają swoją świeżość nawet przy działaniu wysokich temperatur. Z całą mocą zaznaczyć trzeba również, że folia nie przepuszcza powietrza, wody ani światła, dlatego idealnie nadaje się do pakowania żywności.
Zastosowanie foli aluminiowej
Folii aluminiowej gastronomicznej nie wolno używać w kuchenkach mikrofalowych. Nie wskazany jest również przykrywanie folią aluminiową z metalowych misek oraz naczyń. Ponieważ w wyniku tych czynności uaktywnić mogłyby się groźne dla zdrowia związki chemiczne, a potrawy nabrałyby nieprzyjemnego metalicznego smaku. Zespół funkcjonalności folii aluminiowej gastronomicznej sprawia, że staje się ona niezbędnym elementem wyposażenia każdej szanujący się kuchni. Jej dużym plusem jest szerokie zastosowanie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war