Śledź w oleju
Spis treści
Autor Marta Kośmider-Jones
Śledź jest ryba którą jemy na surowo, dlatego tez polecam przygotowanie go na tydzień przed świętami. Przedstawię jeden przepis który można dopasować do indywidualnego smaku. Polecam przygotowanie wszystkich wersji, aby dogodzić wszystkim gustom domowników.
Składniki:
-płaty śledziowe (dowolna ilość - np. na jednego domownika 1 ryba)
-cebula (na jeden płat śledziowy przypada jedna dużą cebula)
-olej i ocet
Do wyboru:
-słoiczek grzybków marynowanych
-jabłko (pól dużego jabłka na jeden płat śledzia - wszystko zależnie od smaku i upodobań)
-ogórki konserwowe (jeden średni lub dwa małe ogórki na jeden płat)
1) Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy w dzwonki ok. 1cm szerokości
2) Cebule i wybrany dodatkowy składnik kroimy w drobna kosteczkę
3) Do wcześniej dokładnie umytego i wyparzonego słoika wkładamy pokrojone śledzie, cebule i jeden z wybranych dodatków, a następnie zalewamy olejem (na litrowy słoik - ok.0.5 szklanki oleju - olej lejemy stopniowo, mieszając składniki) . Jeśli uważacie ze, oleju jest za mało trzeba dolać trochę więcej wedle uznania.
Jeśli lubicie ostrzejsze potrawy możecie dodać również niewielka ilość octu ok. 1 łyżka na duży słoik. Wszystko dokładnie mieszamy. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
Jeśli chcecie wykorzystać więcej niż jeden z dodatków, podzielcie śledzie i cebule na równe porcje i do każdej dodajcie inny składnik. Każda z porcji umieśćcie w oddzielnych słoiczkach i pozostawcie na kilka dni w chłodnym miejscu.
Proszę pamiętać, ze tej potrawy nie solimy. Jeśli ktoś bardzo lubi lub chce dodać pieprz może dodać 2-3 całe ziarenka na duży słoik.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt -MKJ
Wersja do druku
-płaty śledziowe (dowolna ilość - np. na jednego domownika 1 ryba)
-cebula (na jeden płat śledziowy przypada jedna dużą cebula)
-olej i ocet
Do wyboru:
-słoiczek grzybków marynowanych
-jabłko (pól dużego jabłka na jeden płat śledzia - wszystko zależnie od smaku i upodobań)
-ogórki konserwowe (jeden średni lub dwa małe ogórki na jeden płat)
1) Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy w dzwonki ok. 1cm szerokości
2) Cebule i wybrany dodatkowy składnik kroimy w drobna kosteczkę
3) Do wcześniej dokładnie umytego i wyparzonego słoika wkładamy pokrojone śledzie, cebule i jeden z wybranych dodatków, a następnie zalewamy olejem (na litrowy słoik - ok.0.5 szklanki oleju - olej lejemy stopniowo, mieszając składniki) . Jeśli uważacie ze, oleju jest za mało trzeba dolać trochę więcej wedle uznania.
Jeśli lubicie ostrzejsze potrawy możecie dodać również niewielka ilość octu ok. 1 łyżka na duży słoik. Wszystko dokładnie mieszamy. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
Jeśli chcecie wykorzystać więcej niż jeden z dodatków, podzielcie śledzie i cebule na równe porcje i do każdej dodajcie inny składnik. Każda z porcji umieśćcie w oddzielnych słoiczkach i pozostawcie na kilka dni w chłodnym miejscu.
Proszę pamiętać, ze tej potrawy nie solimy. Jeśli ktoś bardzo lubi lub chce dodać pieprz może dodać 2-3 całe ziarenka na duży słoik.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt -MKJ
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Czy można jeść śledzie codziennieWersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk