Mazurek na spodzie orzechowym z kremem jaglanym
Wielkanoc nieodmiennie przywodzi na myśl wyjątkowe, świąteczne smakołyki. Ulubione, tradycyjne dania to przede wszystkim wyśmienity smak – kolorowe sałatki, faszerowane jajka i oczywiście pełne bakalii ciasta i desery – babki, mazurki czy pascha. W tym roku do wielkanocnych przygotowań warto wnieść świeże spojrzenie, sięgając po zdrowe, wartościowe produkty. Szybko przekonamy się, iż dania przyrządzone z ich wykorzystaniem są nie tylko pyszne, ale też naprawdę proste w wykonaniu. Przygotowanie efektownego i zdrowego mazurka nie wymaga nawet włączenia piekarnika!
Lista wielkanocnych słodkości jest długa. Królują na niej babki, mazurki, pascha. Te smakołyki możemy przygotować również w zdrowej wersji wegańskiej, wykorzystując bakalie, kaszę jaglaną, napoje roślinne, płatki owsiane i masło orzechowe. Na bazie tych produktów powstanie pyszny mazurek na spodzie z orzechów włoskich Sante. Idealnie chrupiące i przyjemne w smaku, sprawdzą się w wielu domowych deserach, także jako ich dekoracja. A dodatkowo – dostarczą cennych witamin (z grupy B), składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu) i błonnika.
Oto pomysł na szybki i prosty w wykonaniu mazurek, z mnóstwem składników dobroczynnych dla zdrowia i samopoczucia. Smakowite ciasto bez pieczenia – idealne dla wegan i tych, którzy doceniają smak, a nie chcą obciążać organizmu nadmiarem cukru czy kalorii. To będzie prawdziwy hit świątecznego menu!
Mazurek na spodzie orzechowym z kremem jaglanym
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: jeden mazurek 30 cm/10cm
Składniki:
Spód:
100 g płatków owsianych górskich Sante
80 g masła orzechowego Sante
40 g oleju kokosowego
100 g orzechów włoskich Sante
Szczypta soli himalajskiej Sante
1 łyżka syropu z agawy
Masa:
3 łyżki konfitury bez cukru
1/2 szklanki kaszy jaglanej Sante
40 g oleju kokosowego
1 szklanka napoju migdałowego Sante Organic
garść orzechów włoskich Sante
garść płatków migdałów Sante
3 łyżki syropu z agawy
Maliny liofilizowane do posypania
Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy. Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze do połączenia składników. Prostokątną blaszkę do tarty wyklejamy przygotowaną masą i dociskamy. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Kaszę prażymy na patelni cały czas mieszając, przelewamy wodą, zalewamy napojem migdałowym Sante Organic i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i bez mieszania gotujemy do czasu wchłonięcia płynu. Studzimy, dodajemy olej kokosowy, orzechy i syrop z agawy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód smarujemy konfiturą, na to wykładamy przygotowany wcześniej krem jaglany. Płatki migdałowe rumienimy na patelni. Posypujemy mazurek migdałami i liofilizowanymi malinami. Mazurek przechowujemy w lodówce do podania.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wagańskie sklepyWersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk