Ryba po grecku
Spis treści
Autor Marta Kośmider-Jones
Składniki na jeden duży półmisek
0,5 kg ryby morskiej (filety) np.:morszczuk, mintaj
0,5 kg marchwi
1 duży seler (korzeń)
2 pietruszki (korzeń)
2 średnie cebule
1 jajo, bulka tarta - do panierowania
olej do smażenia
przyprawy - sól, pieprz, Vegeta lub curry
1) Rybę natrzeć solą i przyprawa (może być curry lub warzywo, zależy co kto lubi) i pozostawić na 30 min, aż ryba przsiąknie przyprawami
2) Marchew, seler i pietruszkę dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na bardzo drobne paseczki (ok 1,5 cm długości i ok.3mm grubości) lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3)Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnie lub do rondla i przysmażamy na oleju, a następnie dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż są miękkie. Warzywa solimy i pieprzymy do smaku, można dodać keczup lub koncentrat pomidorowy do smaku (ok.1 mała łyżka) - zależy co kto lubi.
4) Cebule obieramy i kroimy drobno, a następnie smażymy na gorącym oleju ale UWAGA! tylko do zeszklenia. (Cebula jest zeszklona po kilku minutach smażenia (2-3 min) , kiedy staje się błyszcząca i szklista). Nie możemy przesmażyć cebuli gdyż stanie się gorzka!!!
5)Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy zeszklona cebule i mieszamy. Garnek z warzywami zdejmujemy z gazu i odstawiamy, pozostawiając sos pod przykryciem (musimy pozwolić aby cebula zmieszała się z pozostałymi składnikami). Uwaga! Warzywa musza być miękkie, ale ciągle chrupiące, nie możemy zrobić z nich papki!!!
6)Wcześniej nasolona rybę, panierujemy, czyli obtaczamy w jajku i bulce tartej i smażymy na gorącym oleju.
7)Usmażoną rybę układamy na półmisku i pokrywamy sosem warzywnym. Potrawę ta można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Życzę powodzenia i smacznego - MKJ
Ile kalorii ma dorsz filet w panierce
Wersja do druku
0,5 kg ryby morskiej (filety) np.:morszczuk, mintaj
0,5 kg marchwi
1 duży seler (korzeń)
2 pietruszki (korzeń)
2 średnie cebule
1 jajo, bulka tarta - do panierowania
olej do smażenia
przyprawy - sól, pieprz, Vegeta lub curry
1) Rybę natrzeć solą i przyprawa (może być curry lub warzywo, zależy co kto lubi) i pozostawić na 30 min, aż ryba przsiąknie przyprawami
2) Marchew, seler i pietruszkę dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na bardzo drobne paseczki (ok 1,5 cm długości i ok.3mm grubości) lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3)Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnie lub do rondla i przysmażamy na oleju, a następnie dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż są miękkie. Warzywa solimy i pieprzymy do smaku, można dodać keczup lub koncentrat pomidorowy do smaku (ok.1 mała łyżka) - zależy co kto lubi.
4) Cebule obieramy i kroimy drobno, a następnie smażymy na gorącym oleju ale UWAGA! tylko do zeszklenia. (Cebula jest zeszklona po kilku minutach smażenia (2-3 min) , kiedy staje się błyszcząca i szklista). Nie możemy przesmażyć cebuli gdyż stanie się gorzka!!!
5)Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy zeszklona cebule i mieszamy. Garnek z warzywami zdejmujemy z gazu i odstawiamy, pozostawiając sos pod przykryciem (musimy pozwolić aby cebula zmieszała się z pozostałymi składnikami). Uwaga! Warzywa musza być miękkie, ale ciągle chrupiące, nie możemy zrobić z nich papki!!!
6)Wcześniej nasolona rybę, panierujemy, czyli obtaczamy w jajku i bulce tartej i smażymy na gorącym oleju.
7)Usmażoną rybę układamy na półmisku i pokrywamy sosem warzywnym. Potrawę ta można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Życzę powodzenia i smacznego - MKJ
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szproty w sosie pomidorowym kcalIle kalorii ma dorsz filet w panierce
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk