Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos.


 Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie! Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Podpowiadamy, jak przygotować zapiekankę z dynią.

Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka

  • 400 g dyni

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka oliwy

  • 125 g mozzarelli Mlekpol

  • 200 g makaronu penne

  • świeża natka pietruszki

Sos:

  • 120 ml śmietanki Łaciatej 18%

  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol

  • sól i pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.


Najczęściej zadawane pytania


Do jakich dań można wykorzystać dynię?

Dynia jest warzywem sezonowym, które doskonale sprawdza się w różnych potrawach. Doskonała jest w formie zupy kremu, ale można z niej również przygotować placki czy ciasto. Zapiekanka to jedno z ciekawszych i chętniej wybieranych dań przez wiele osób.

Czy z dyni można przygotować przetwory?

Tak i warto to zrobić jesienią. Marynowana dynia będzie idealnym dodatkiem do obiadu o każdej porze roku, a w ten sposób skutecznie i szybko ją zakonserwujemy.

Jak wybierać dynię w sklepie?

Przede wszystkim należy obejrzeć, czy warzywo się nie psuje, czy nie ma pleśni lub nie jest w jakimś miejscu nieprawidłowo miękkie. Jeśli z kolei chodzi o gatunek, to warto eksperymentować i wybierać kolejno każdy z nich. Różnią się smakiem i główną nutą, więc przygotowywane z nich dania będą miały nieco odmienny smak.

Jak zachęcić dziecko do jedzenia dan z dyni?

W przypadku zupy kremu z dyni doskonale sprawdzi się groszek ptysiowy. Można powiedzieć wówczas dziecku że wsypuje małe ciasteczka, żeby zupa była jeszcze lepsza. w przypadku innych dań możemy łączyć dynię, z czymś co nasze dziecko uwielbia lub zaangażować je w przygotowania i gotowanie. Własnoręcznie stworzony posiłek smakuje jeszcze lepiej.

Czy można samodzielnie przygotować prażone pestki dyni?

Można. W czasie gdy przygotowujemy naszą dynię, musimy łyżką wydrążyć wszystkie pestki, następnie je oczyścić i wysuszyć, najlepiej rozkładając na ręcznikach papierowych. Jako że będą mocno wilgotne to warto co pewien czas zmieniać ręczniki. Gdy będą już suche, konieczne będzie ich wyłuskanie a następnie uprażenie na suchej patelni.


Podobne artykuły:


Wersja do druku