Sałatkowa poWINNOść
Spis treści
Autor
Nie ma powodu do kwaśnej miny – włoska renomowana firma CIRIO wprowadza na polski rynek wyborny ocet winny. Czy można rozsmakować się w occie? Tak, pod warunkiem, że skosztujemy prawdziwego, naturalnego octu winnego, dokładnie wyselekcjonowanego przez Włoskie Stowarzyszenie Winiarzy.
Czasy, kiedy na półkach w sklepie znajdował się tylko ocet szczęśliwie minęły. Dziś mamy zaś całe półki pełne dziesiątek rodzajów octów. Wśród nich najbardziej popularny ocet winny. Dlaczego to właśnie on staje się niezbędny przy przyrządzaniu letnich potraw?
Ocet winny to naturalny produkt wytwarzany z wina gronowego. Jego kwaskowaty smak przynosi orzeźwienie w wakacyjne upały, dlatego doskonale sprawdza się jako uzupełnienie letnich sałatek. Ocet winny CIRIO dostępny jest w dwóch wariantach – białym i czerwonym. To idealne proporcje zawarte w mieszance wyselekcjonowanych win sprawiają, że biały ocet winny ma lżejszy, a czerwony głębszy smak.
Zarówno biały, jak i czerwony ocet winny CIRIO ma stężenie 6% - to najzdrowsze, najlepiej przyswajalne zaawansowanie kwasowości. W occie winnym znajduje się wiele witamin, między innymi potas, fosfor i magnez. W czerwonym occie winnym znajdziemy również garbniki, które działają przeciwzapalnie i obkurczająco na błony śluzowe jelit. Ponadto ocet oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, przyspiesza spalanie tłuszczów i ku uciesze wszystkich pań hamuje apetyt.
Jakość wina, z którego przygotowywany jest ocet przekłada się na jakość samego octu. Im staranniej dobrane są wina, tym głębszy jest aromat octu. Dlatego też CIRIO polega na opinii ekspertów z Włoskiego Stowarzyszenia Winiarzy. To właśnie oni przygotowują mieszankę, która ma odpowiadać gustom klientów, a jednocześnie wyróżniać ocet CIRIO spośród innych. Niepewnym pozytywnych właściwości octu przypomnimy, że to naturalny całkowicie bezpieczny produkt. Przyspiesza przemianę materii i działa antybakteryjnie. Co ciekawe, we Włoszech pija się czasem rozcieńczony, posłodzony ocet jako aperitif.
Ocet to przyprawa, która potrafi udoskonalić smaki zarówno prostych, jak i wyrafinowanych dań. Jest istotnym składnikiem sosów, począwszy od wszystkich majonezowych, skończywszy na najbardziej tradycyjnym sosie vinaigrette. Zwykła zielona sałata skropiona kilkoma kroplami octu wymieszanego z oliwą z oliwek zmienia się w wytworne i smakowite danie.
Octu możemy używać w niewielkich ilościach, gdyż jego podstawowym zadaniem jest podkreślenie i wydobycie, a nie zagłuszenie walorów smakowych potraw.
Półlitrowa butelka octu winnego CIRIO kosztuje 7 zł.
Wersja do druku
Zarówno biały, jak i czerwony ocet winny CIRIO ma stężenie 6% - to najzdrowsze, najlepiej przyswajalne zaawansowanie kwasowości. W occie winnym znajduje się wiele witamin, między innymi potas, fosfor i magnez. W czerwonym occie winnym znajdziemy również garbniki, które działają przeciwzapalnie i obkurczająco na błony śluzowe jelit. Ponadto ocet oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, przyspiesza spalanie tłuszczów i ku uciesze wszystkich pań hamuje apetyt.
Jakość wina, z którego przygotowywany jest ocet przekłada się na jakość samego octu. Im staranniej dobrane są wina, tym głębszy jest aromat octu. Dlatego też CIRIO polega na opinii ekspertów z Włoskiego Stowarzyszenia Winiarzy. To właśnie oni przygotowują mieszankę, która ma odpowiadać gustom klientów, a jednocześnie wyróżniać ocet CIRIO spośród innych. Niepewnym pozytywnych właściwości octu przypomnimy, że to naturalny całkowicie bezpieczny produkt. Przyspiesza przemianę materii i działa antybakteryjnie. Co ciekawe, we Włoszech pija się czasem rozcieńczony, posłodzony ocet jako aperitif.
Ocet to przyprawa, która potrafi udoskonalić smaki zarówno prostych, jak i wyrafinowanych dań. Jest istotnym składnikiem sosów, począwszy od wszystkich majonezowych, skończywszy na najbardziej tradycyjnym sosie vinaigrette. Zwykła zielona sałata skropiona kilkoma kroplami octu wymieszanego z oliwą z oliwek zmienia się w wytworne i smakowite danie.
Octu możemy używać w niewielkich ilościach, gdyż jego podstawowym zadaniem jest podkreślenie i wydobycie, a nie zagłuszenie walorów smakowych potraw.
Półlitrowa butelka octu winnego CIRIO kosztuje 7 zł.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Bułka pszenna Biedronka kcalWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn