KSIĄŻKA PACHNĄCA ŚWIEŻYM CHLEBEM
Spis treści
Autor
Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze
gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do
pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem
Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite
fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.
A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni „Chez Auzet", będzie mógł spróbować własnych sił:
książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od
klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i
zielone oliwki. „Wyznania francuskiego piekarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i
tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i
wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności,
której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz
oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison.
Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających
na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie.
(fragment książki)
Peter Mayle
Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobry rok", "Jeszcze
raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".
Strona internetowa autora: www.petermayle.com
Wersja do druku
książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od
klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i
zielone oliwki. „Wyznania francuskiego piekarza" to nie tylko niezliczone praktyczne porady i
tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i
wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności,
której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz
oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison.
Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających
na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie.
(fragment książki)
Peter Mayle
Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobry rok", "Jeszcze
raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".
Strona internetowa autora: www.petermayle.com
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szkolenie psaWersja do druku
Szukaj
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam