Pindżur od Podravki
Spis treści
Autor Materiały prasowe
Nowa bakłażanowo-paprykowa pasta do dań Podravki z miłosnym akcentem.
Pindżur firmy Podravka łączy w sobie smaki najzdrowszych warzyw: bakłażana, pomidora, czerwonej papryki i cebuli oraz ziół. Otwiera drugą część warzywnej sagi Podravki, przedstawiającej nowe smaki oryginalnych past do dań. Każda z jarzyn wybranych przez Podravkę do Pindżura kryje w sobie legendę. Bakłażan, zwany miłosną gruszką, oberżyną lub jajkiem krzewiastym, ma bardzo bujną przeszłość. Sprowadzony przez Arabów z Indii szybko stał się ulubionym smakołykiem na dworach królewskich w państwach Morza Śródziemnego . W paście Podravki zachowuje swoje szczególnie delikatne walory smakowe. Jest niskokaloryczny - 100 g dostarcza zaledwie 30 kalorii. Bakłażany mają dużo soli mineralnych, fosforu i wapnia, a także o 50% więcej błonnika niż np.: jabłka czy brzoskwinie. Wśród wielu zalet bakłażany mają pewne specjalne właściwości: dają długowieczność oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. W Pindżurze ujmują swoimi mięsistymi kawałeczkami i smakiem.
Pomidor rozpoczął swoją karierę w Europie w XIX wieku. Podobnie jak bakłażan określany jest jako "owoc miłości", dlatego w paście Podravki stanowią razem dobraną parę. Pomidor w 100 g dostarcza 15 - 20 kalorii oraz witaminy: A, B1, B2, C, PP, D, E i K. Na kartach warzywnej sagi Podravki zapisane jest, że pomidory działają kojąco, uspokajając nerwy dzięki zawartych w nich solach bromu. Kosmetolodzy odkryli również, że pomidory działają regenerująco na naszą skórę, odmładzając ją i upiększając. To z nich Pindżur czerpie witalność i energię smaku. Czerwonej barwy Pindżurowi dodaje papryka, zwana "żywym vitaralem" ze względu na bogactwo zawartych w niej witamin i soli mineralnych. Najwięcej jest w niej witaminy C, jak również B1, PP, A i E. Papryka nie tuczy, gdyż 100 g zawiera tylko 24 kalorie. Dzięki zawartości papryki Pindżur dodaje walorów zdrowotnych każdej potrawie.
Wśród wielu odmian cebuli Pindżur wybrał sobie czerwoną, by nie psuć koloru, a jednocześnie zaostrzyć swój smak. Cebula - warzywo owiane legendą, w przeszłości ilością swych koszulek przepowiadała ostrość zimy. Wiele badań naukowych potwierdza jej wyjątkowy wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ odznacza się największą po czosnku ilością fitoncydów, czyli związków bakteriobójczych. Cebula świetnie wygładza cerę, wzmaga porost włosów, wzmacnia i upiększa paznokcie. W Pindżurze swoją obecność zaznacza w wyjątkowo delikatny sposób.
Zarówno bakłażan, jak i papryka czy cebula ułatwiają proces trawienny, dlatego Pindżur jest wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs i dań z grilla. Polecany jest również jako zimny sos do wędlin, omletów, a także rybnych, warzywnych lub serowych sałatek. Może stanowić oryginalne nadzienie rolad mięsnych. Nowa pasta Podravki Pindżur dostępna jest w 195 g słoiczkach w delikatesach na terenie całej Polski. Cena ok. 5 zł.
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Wersja do druku
Pindżur firmy Podravka łączy w sobie smaki najzdrowszych warzyw: bakłażana, pomidora, czerwonej papryki i cebuli oraz ziół. Otwiera drugą część warzywnej sagi Podravki, przedstawiającej nowe smaki oryginalnych past do dań. Każda z jarzyn wybranych przez Podravkę do Pindżura kryje w sobie legendę. Bakłażan, zwany miłosną gruszką, oberżyną lub jajkiem krzewiastym, ma bardzo bujną przeszłość. Sprowadzony przez Arabów z Indii szybko stał się ulubionym smakołykiem na dworach królewskich w państwach Morza Śródziemnego . W paście Podravki zachowuje swoje szczególnie delikatne walory smakowe. Jest niskokaloryczny - 100 g dostarcza zaledwie 30 kalorii. Bakłażany mają dużo soli mineralnych, fosforu i wapnia, a także o 50% więcej błonnika niż np.: jabłka czy brzoskwinie. Wśród wielu zalet bakłażany mają pewne specjalne właściwości: dają długowieczność oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. W Pindżurze ujmują swoimi mięsistymi kawałeczkami i smakiem.

Wśród wielu odmian cebuli Pindżur wybrał sobie czerwoną, by nie psuć koloru, a jednocześnie zaostrzyć swój smak. Cebula - warzywo owiane legendą, w przeszłości ilością swych koszulek przepowiadała ostrość zimy. Wiele badań naukowych potwierdza jej wyjątkowy wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ odznacza się największą po czosnku ilością fitoncydów, czyli związków bakteriobójczych. Cebula świetnie wygładza cerę, wzmaga porost włosów, wzmacnia i upiększa paznokcie. W Pindżurze swoją obecność zaznacza w wyjątkowo delikatny sposób.
Zarówno bakłażan, jak i papryka czy cebula ułatwiają proces trawienny, dlatego Pindżur jest wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs i dań z grilla. Polecany jest również jako zimny sos do wędlin, omletów, a także rybnych, warzywnych lub serowych sałatek. Może stanowić oryginalne nadzienie rolad mięsnych. Nowa pasta Podravki Pindżur dostępna jest w 195 g słoiczkach w delikatesach na terenie całej Polski. Cena ok. 5 zł.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanPasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników