Makaron z tuńczykiem
Spis treści
Autor Marta Kośmider-Jones
Chciałabym zaprezentować bardzo prosta i szybką w przygotowaniu potrawę. Polecam ją nie tylko zwolennikom dań rybnych, ale i tym bardziej wybrednych. Ryby, jak wszyscy zapewne wiedzą, są bardzo zdrowe i należy je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Makaron z tuńczykiem może być ciekawą odskocznią od nudnej smażonej soli czy paluszków rybnych.
Przygotowanie tej potrawy zajmuje około 5 minut a gotowanie 15 minut.
Składniki (dla 2 osób):
1 puszka tuńczyka (w zalewie własnej lub w oleju słonecznikowym)
1 cebula (średnia)
2 ząbki czosnku
1śmietana 18%
1 łyżeczka kaparów
sól i pieprz
łyżka oleju lub oliwy
makaron
Przygotowanie i gotowanie:
Najlepiej zacząć gotowanie od wstawienia wody na makaron. W czasie gdy makaron się gotuje, my możemy przygotować resztę dania.
Cebulkę posiekać w drobną kostkę, czosnek również posiekać lub przecisnąć przez wyciskarkę. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy. (UWAGA!! nie rumienić czosnku i cebuli, gdyż będą gorzkie) Następnie należy dodać mięso tuńczyka i dusić ok 2-3 min często mieszając. W międzyczasie trzeba pilnować żeby nie rozgotował nam się makaron :-)
Do podduszonego tuńczyka dodajemy łyżeczkę kaparów (można trochę więcej jeśli ktoś lubi) i dusimy przez kolejną minutę lub dwie, a następnie podajemy powoli śmietanę, ciągle mieszając. Znowu dusimy nasz sos przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
Teraz wystarczy nałożyć na talerze ugotowany makaron i polać sosem. Smacznego :-)
P.S. Jeśli ktoś lubi pieczarki można je również dodać pokrojone w plastry (trzeba je trochę podsmażyć i dodać do sosu przed dodaniem śmietany).
Wersja do druku
1 puszka tuńczyka (w zalewie własnej lub w oleju słonecznikowym)
1 cebula (średnia)
2 ząbki czosnku
1śmietana 18%
1 łyżeczka kaparów
sól i pieprz
łyżka oleju lub oliwy
makaron
Przygotowanie i gotowanie:
Najlepiej zacząć gotowanie od wstawienia wody na makaron. W czasie gdy makaron się gotuje, my możemy przygotować resztę dania.
Cebulkę posiekać w drobną kostkę, czosnek również posiekać lub przecisnąć przez wyciskarkę. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy. (UWAGA!! nie rumienić czosnku i cebuli, gdyż będą gorzkie) Następnie należy dodać mięso tuńczyka i dusić ok 2-3 min często mieszając. W międzyczasie trzeba pilnować żeby nie rozgotował nam się makaron :-)
Do podduszonego tuńczyka dodajemy łyżeczkę kaparów (można trochę więcej jeśli ktoś lubi) i dusimy przez kolejną minutę lub dwie, a następnie podajemy powoli śmietanę, ciągle mieszając. Znowu dusimy nasz sos przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
Teraz wystarczy nałożyć na talerze ugotowany makaron i polać sosem. Smacznego :-)
P.S. Jeśli ktoś lubi pieczarki można je również dodać pokrojone w plastry (trzeba je trochę podsmażyć i dodać do sosu przed dodaniem śmietany).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pieczarkowaWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn